AutiTalent: Vaak is het genoeg om een beetje begrip te kweken


AutiTalent biedt zakelijke dienstverlening, met name in de HRM, ICT, administratieve en financiële dienstverlening. Het overgrote deel van de medewerkers zijn mensen met autisme. Het bedrijf bestaat 10 jaar en begeleidde in die periode 150 mensen naar volwaardig betaald werk.

Op dit moment heeft AutiTalent, naast een begeleidend team van 7 mensen, 40 medewerkers. En die medewerkers zijn volgens oprichter en directeur Paul Vermeer, de sleutel achter het succes. “Drie op de vier Nederlanders met de diagnose autisme zit thuis met een uitkering. Maar dat zijn vaak heel talentvolle mensen, die – als je erin slaagt bepaalde drempels weg te nemen, ontzettend goede medewerkers zijn.”

Een van die drempels is volgens Vermeer al meteen het sollicitatieproces. Die hobbel neemt AutiTalent weg door mensen een uitgebreid intakeformulier in te laten vullen op de website en de vaardigheden van de kandidaten vervolgens te matchen op de beschikbare functies. Dus ‘echt’ solliciteren hoeft niet. “Verder gaat het om heel duidelijk instrueren, hele uitgebreide en heldere werkinstructies meegeven en natuurlijk individueel begeleiden.”

Op locatie werken

Veel collegabedrijven van AutiTalent kiezen ervoor om de medewerkers met autisme in een eigen, prikkelarme omgeving te laten werken. Vermeer juist niet. De medewerkers van AutiTalent werken op locatie bij de opdrachtgever. “Dat heeft deels een praktische achtergrond: wij doen vaak vertrouwelijk werk dat opdrachtgevers het liefst binnen hun eigen omgeving laten verrichten. Daarnaast, en misschien nog wel belangrijker, laten we zo ook zien wie onze mensen zijn en wat ze allemaal kunnen.”

Dat leidt er volgens Vermeer toe dat zijn medewerkers regelmatig door de opdrachtgevers in vaste dienst worden genomen en ook dat AutiTalent steeds weer nieuwe opdrachten krijgt. “We zijn een normaal commercieel bedrijf, maar wel gefocust op medewerkers met autisme, en hebben alleen maar tevreden opdrachtgevers. We leveren gewoon goed werk. Het is voor ons geen doel op zich om mensen een arbeidscontract bij opdrachtgevers te bezorgen. Maar als het gebeurt, zien we het wel als een succes.”

Begrip kweken

Vermeer en zijn collega’s van AutiTalent begeleiden niet alleen de werknemers, maar ook de opdrachtgevers. Het helpt ze om met de beperkingen van de AutiTalent medewerkers om te gaan. “Het helpt natuurlijk als collega’s en leidinggevenden een beetje weten dat er iemand bij komt die misschien wat moeite heeft op sociaal gebied. Misschien zegt hij of zij niks bij de lunch, misschien wil iemand wel helemaal niet meelunchen. Dat is allemaal niet heel moeilijk, maar je moet er even wat begrip voor kweken.

Over aanmeldingen heeft Vermeer in ieder geval niet te klagen. Hij hoeft bijna nooit actief op zoek naar nieuwe kandidaten. Dat bewijst ook wel dat er een grote groep mensen met autisme dolgraag aan de gang wil. “Werk is vaak het beste medicijn voor mensen die noodgedwongen thuiszitten. Daarom gaan we er de komende jaren hard aan werken om nog meer opdrachten binnen te slepen en zo nog meer werk voor onze mensen te creëren.”