Ook dit jaar organiseren AWVN en De Normaalste Zaak een reeks ‘preventiesessies’: online kennissessies voor organisaties die willen weten hoe ze kunnen helpen voorkomen dat hun medewerkers uitvallen door psychische klachten. Voor deze serie werken wij samen met de Verenigingen voor Arbeidsdeskundigen (NVvA), Bedrijfsartsen (NVAB) en Dienstverleners op het gebied van loopbaan, vitaliteit en activering (Oval).
Dat dit thema preventie van uitval door psychische klachten nog altijd urgent is, onderstrepen de volgende cijfers:
➼ 53% van de AWVN-leden merkt dat meer werknemers in hun organisatie last hebben van psychische klachten dan een jaar geleden, zoals stress, burn-out en vermoeidheid.
➼ Ruim een derde van het totale langdurend verzuim wordt in Nederland veroorzaakt door psychische klachten
➼ De kosten van werkstress gerelateerd verzuim zijn inmiddels opgelopen tot 3,1 miljard euro
Elke sessie zoomen we in op een specifiek aspect van preventie. Zo ziet de serie eruit:
Tijdens de sessie ‘minimaliseer de kans op psychische klachten door werk’ delen we kennis en inzichten over hoe je als werkgever kunt bijdragen aan de mentale gezondheid van medewerkers, om de kans op het ontstaan van psychische klachten te verkleinen.
Praktische informatie
Wanneer: donderdag 5 oktober* 2023 van 15.00 tot 16.30 uur
Waar: online
Deelnemen: aanmelden via deze link
*Deze sessie stond oorspronkelijk gepland op 12 juni, maar is door omstandigheden verplaatst naar 5 oktober.
Programma
Mensen kunnen om allerlei redenen psychische klachten ontwikkelen, zowel in de privésfeer als op het werk. Voor werkgevers die mentaal welbevinden willen stimuleren, is het belangrijk om te weten wat er speelt onder medewerkers. Maar hoe inventariseer je dit? Welke oorzaken van stress – stressoren – spelen een rol? Wie in de organisatie ervaren een hoge psychosociale belasting en lopen daarmee meer risico op uitval? En vooral: hoe bepaal je welke interventies je vervolgens inzet?
- We hebben bedrijfsarts Jurriaan Blekemolen uitgenodigd. Hij ontwikkelde de tool PMO PSA: Preventief Medisch Onderzoek PsychoSociale Arbeidsbelasting. Aan de hand van een vragenlijst wordt een risico-inventarisatie gemaakt, waarna een arbeidsorganisatiedeskundige met alle medewerkers met verhoogd risico in gesprek gaat. De deskundige stelt vast hoe het met de medewerker gaat en welke interventies eventueel ingezet moeten worden om psychische klachten te voorkomen.
- Werkgever Body & Fit zet proactief in op de preventie van psychische problemen bij medewerkers. Zij lichten hun beleid toe en vertellen hoe de tool PMO PSA hierbij aansluit.
Wat kun je als werkgever voor je medewerker doen als hij of zij (beginnende) psychische klachten ervaart? Deze sessie staat in het teken van het voorkomen van uitval door psychische klachten.
Praktische informatie
Wanneer: maandag 18 september 2023 van 15.00 tot 16.30 uur
Waar: online
Deelnemen: aanmelden via deze link
Over de sprekers
Mieke Rabou is zelfstandig arbeidsdeskundige en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen (Nvva). Mieke is sparringpartner voor leidinggevenden en traint hen o.a. in hoe zij medewerkers met psychische klachten kunnen ondersteunen.
Marjolein Veraa is afdelingsdirecteur bij het Udens College. Als leidinggevende hecht Marjolein veel waarde aan passende ondersteuning voor haar medewerkers. Ze vertelt hoe ze dit (met de hulp van Mieke) aanpakt.
Programma
Deel I: In gesprek met Mieke Rabou en Marjolein Veraa. De centrale vraag is: wat kunnen werkgevers doen als medewerkers (beginnende) psychische klachten ervaren? We gaan antwoorden vinden op onder meer de volgende vragen:
- Wat zijn psychische klachten?
- Welke rol speelt werk, en welke rol spelen privéomstandigheden in het veroorzaken van psychische klachten?
- Hoe reageren mensen op stress en hoe kun je als leidinggevende medewerkers daarin ondersteunen?
- Hoe zorg je ervoor dat je psychische klachten vroegtijdig signaleert?
- Hoe handel je vervolgens en hoe ga je het gesprek aan?
- Wat is de eventuele rol van een arbeidsdeskundige?
Deel II: In de break-outs onderzoeken we of en hoe we de opgedane kennis in ieders eigen organisatie kunnen toepassen.
Ook als je organisatie veel aandacht besteedt aan de mentale gezondheid van medewerkers, kan het gebeuren dat iemand uitvalt door psychische klachten. De vraag is dan: hoe voorkom je dat het verzuim langdurig wordt? We bespreken wat je als werkgever kunt doen in het ondersteunen van de medewerker tijdens deze fase, tot aan het moment dat de medewerker weer volledig hersteld is.
Praktische informatie
Wanneer: maandag 6 november 2023
Waar: online
Deelnemen: aanmelden via deze link
Programma
Volgt.