2014 was goed, 2015 wordt nog beter


rondetafelgesprek-Tweede-Kamer-foto1_header
We zijn op de goede weg. Deze conclusie mogen we toch wel trekken na een jaar waarin veel nieuwe bedrijven zich als partner hebben aangesloten bij De Normaalste Zaak, waarin de geplande wetgeving duidelijk ten goede is aangepast en bovenal een jaar waarin het thema ‘inclusief ondernemen’ aanzienlijk meer draagvlak heeft gekregen in het Nederlandse bedrijfsleven.

De afgelopen maanden zijn we er, na intensief overleg met alle betrokken politieke partijen en de regering, in geslaagd om belangrijke aanpassingen voor elkaar te boksen in de Quotumwet. De rondetafelbijeenkomsten met Tweede Kamerleden hebben daar een belangrijke rol in gespeeld. Het belangrijkste punt, en daar heb ik ook op deze plek al vaker over geschreven, is dat de doelgroep van de wet eindelijk is vergroot. Daardoor mogen bedrijven ook hoger opgeleide mensen met een beperking mee laten tellen. Dat betekent een belangrijke impuls voor al die kennisintensieve bedrijven die mensen met een arbeidsbeperking een kans willen geven.

Als organisatie hebben we het afgelopen jaar een flinke groei doorgemaakt. Het aantal partners is intussen opgelopen tot boven de 230 en dat is mooi nieuws. Natuurlijk zijn we nog niet klaar, maar het is wel een duidelijk bewijs dat de interesse bij bedrijven voor inclusief ondernemen is toegenomen. Dat blijkt ook uit de successen die AWVN boekt met het 7.500-banenplan en het feit dat VNO-NCW met Aart van der Gaag een kopman heeft aangesteld om nog meer bedrijven van dit belang te overtuigen. Zo zijn we samen op de juiste weg om de doelstellingen te halen die in het sociaal akkoord zijn afgesproken.

Dat is het grote doel waar we in 2015 al onze energie in gaan steken. We gaan sowieso door met initiatieven die we, samen met onze betrokken partners, het afgelopen jaar hebben opgestart. Dan denk ik bijvoorbeeld aan Onbeperkt aan de Slag, dat op 19 januari ook in Amsterdam van start gaat!, en de regelluwe zones waarin bedrijven en gemeenten op basis van vertrouwen met elkaar samenwerken en werkgevers vrijheid (en verantwoordelijkheid) krijgen om mensen met een beperking aan een baan te helpen. Want dat is uiteindelijk wat we willen.

Bert van BoggelenBert van Boggelen
Bert van Boggelen is oud bestuurder-directeur CNV vakcentrale. Als kwartiermaker van De Normaalste Zaak doet hij op deze plek regelmatig verslag van zijn ervaringen.E-mail: bertvanboggelen@denormaalstezaak.nl
Tel: 06-51534933

Deel dit bericht