5D: “Wij laten zien wat er allemaal mogelijk is”


5D spotlight


Wat begon als een eenmalig festival groeide uit tot een jaarlijks fenomeen en nu tot een stichting: 5D. Deze culturele stichting uit Amsterdam wil de gedachte van een inclusieve samenleving verspreiden door allerlei theater- en culturele activiteiten te ontwikkelen, aldus coördinator Werving Anniek Brummel.

Tot de activiteiten van 5D behoren festivals, theatervoorstellingen en ook workshops op het gebied van de podiumkunsten en toegankelijkheidsadvies aan theaterfestivals. Met het eigen Festival5D, dat vijf keer georganiseerd werd, deed 5D de nodige ervaring op. “Dat gaat om heel praktische dingen”, zegt Brummel. “De hoogte van pinautomaten en de breedte van doorgangen, om maar wat te noemen. Wij hebben laten zien dat het echt mogelijk is om een festival te organiseren dat voor iedereen toegankelijk is. Die kennis verspreiden we natuurlijk graag.”

Stages en leer-/werkplekken

Om de inclusieve gedachte ook intern te verspreiden, biedt 5D in 2015 dertig stages en leerwerkplekken aan jongeren met een (on)zichtbare handicap of beperking. “Dit kan van alles zijn binnen onze organisatie. Ons werk heeft ontzettend veel verschillende facetten, variërend van kantoorwerkzaamheden, het beheer van de theaterwerkplaats tot de productie van voorstellingen en marketingwerkzaamheden.” Volgens Brummel is iedereen met een arbeidsbeperking welkom om ervaring op te doen bij 5D. “Het gaat om plekken van zes maanden tot maximaal een jaar en het hangt van de voorkeur van de kandidaat zelf af welke werkzaamheden hij of zij wil verrichten. Omdat we echter een vrij kleine stichting zijn, hebben we niet al te veel tijd en ruimte voor begeleiding. Daarom is het wel belangrijk dat de kandidaten in staat zijn om zelfstandig te werken.”

Theater

Brummel noemt 5D een soort productiehuis en komende zomer zijn producties van 5D dan ook op verschillende festivals, bijvoorbeeld Oerol en de Parade, te bewonderen. “Op dit moment zijn we een vast ensemble aan het samenstellen. Daar is zeker ook plek voor mensen met een beperking, maar die zijn lastig te vinden. Volgens mij worden de culturele ambities van mensen met een handicap veel te snel de kop ingedrukt. Die krijgen te horen dat ze nooit danser of acteur kunnen worden. Terwijl er met een beetje goede wil en creativiteit van alles mogelijk is. En precies dat willen we laten zien.”

Lees de partnerpagina van 5D.