99vanAmersfoort: terugblikken & vooruitkijken


De 99vanAmersfoort is in maart 2017 van start gegaan met een kick off bij ITvitae. Wat heeft het netwerk dit jaar bereikt en wat zijn de plannen voor 2018?

Het doel van het regionale netwerk met werkgevers is om meer banen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt te creëren en kennis te delen over dit ‘inclusief werkgeven’. Het initiatief komt van De Normaalste Zaak. In 2018 bepalen inclusieve werkgevers wederom zelf de agenda en relevante thema’s . De Normaalste Zaak faciliteert hierbij in het organiseren van bijeenkomsten, pilots en experimenten.

Kick off

Tijdens de startbijeenkomst in maart deelden ITvitae, Cycloon Post, het Ministerie van Defensie, VolkerWessels en Stichting Voila hun best practices met 35 andere werkgevers. Ook zijn de meest relevante thema’s voor werkgevers uitgewerkt: social return, begeleiding en vindbaarheid van kandidaten. Aan de hand van knelpunten en behoeftes gingen werkgevers in gesprek met de Amersfoortse wethouder Menno Tigelaar en Harry van de Kraats, algemeen directeur van AWVN.

33vanLeusden

In mei werd in samenwerking met Bedrijvenkring Leusden en Stichting WorkInc de 33vanLeusden opgericht. De betrokken werkgevers willen Leusden vanuit het bedrijfsleven socialer maken. Om het lokale karakter te benadrukken en te behouden, vormen zij de 33vanLeusden. Bij de aangesloten partners vinden bedrijfsbezoeken en ontmoetingen met werkzoekenden uit de arbeidsmarktregio plaats om kennis uit te wisselen en plaatsingen te realiseren.

Realisatie van de ambities

In juni hadden 14 werkgevers zich aangesloten bij het netwerk. De helft van hen had op dat moment een ambitie gerealiseerd. Begin september bleek dat 76% van deze werkgevers in het netwerk zijn ambities sinds het Sociaal akkoord gerealiseerd heeft. Veertien van de 32 gewenste banen zijn gerealiseerd sinds de deelname aan het netwerk.

Bedrijfsbezoeken & speedmeets 33vanLeusden

In september vond het eerste bedrijfsbezoek van de 33vanLeusden plaats bij een basisschool van Stichting Voila. Netwerkleden SUEZ, Eikelboom & de Bondt, Bedemzorg, Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden, Bloemendal Bouw, Gemeente Leusden, Jobstap, Bakkerij de Kletersteeg en Flexschilder kregen een kijkje in de keuken en hadden met dertig werkzoekenden een speeddate.

Hieruit werden 15 matches gemaakt, die uitmondden in (leer)werkplekken bij betrokken werkgevers. In november opende SUEZ haar deuren bij het tweede bedrijfsbezoek, waarna twintig werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt kennismaakten met wederom diverse werkgevers en accountmanagers van het WerkgeversServicepunt. Werkzoekenden konden zelfs in gesprek gaan met wethouder Albert Dragt, die het belang onderstreepte van een inclusief Leusden en beloofde zich in te spannen voor dat inclusieve klimaat.

Meet & Greets in de hele arbeidsmarktregio Amersfoort

WSP Amersfoort organiseerde dit jaar drie Meet & Greets in Amersfoort voor werkzoekenden uit de doelgroep Banenafspraak uit de hele arbeidsmarktregio. Alle bijeenkomsten hebben diverse matches opgeleverd. Bureau Veritas maakte op de Meet & Greets van het WSP kennis met twee kandidaten, voor wie zij een baan hebben gecreëerd.

Regardz heeft meerdere kandidaten gesproken die eventueel in een van de locaties van de hotelketen aan het werk kunnen. Jertske van Voorthuizen, HR-manager Regardz: “Als je zonder opleiding bijvoorbeeld begint in de spoelkeuken, maar laat zien dat je enthousiast bent, kan je zomaar doorgroeien.” McDonalds heeft als vervolg op de Meet & Greet in samenwerking met de NVA meerdere statushouders een baan aangeboden.

Themabijeenkomst bij Special Arts

Tussen de kunstwerken van de expositie Buitengewoon Stijlvol vond op 7 december bij partner Special Arts een inclusieve werkgeversbijeenkomst plaats. De 99vanAmersfoort blikte terug op 2017, het jaar waarin het netwerk is uitgebreid met diverse werkgevers, van MKB tot groot bedrijf en van zorg tot bouw. In 2018 wil het netwerk nog meer groeien en diverse thema’s agenderen.

Het WerkgeversServicepunt vertelde wat het voor bedrijven kan betekenen die inclusief willen werkgeven. De gemeente Amersfoort en Bureau Veritas vertelden meer over hun samenwerking met het WSP en wat deze samenwerking hen heeft opgeleverd. Jobstap kwam samen met Izi Wash It aan het woord om uitleg te geven over de inzet en kracht van jobcoaching. Tot slot werd gezamenlijk een agenda met thema’s voor 2018 opgesteld om verder te werken aan onze regionale inclusieve arbeidsmarkt.

Topics voor 2018

Relevante thema’s voor 2018 zijn het formuleren van een aanpak of businesscase rondom inclusief werkgeven voor financieel gedreven organisaties. Ook willen werkgevers als Cycloon Post en AutiTalent kennis delen over een doelgroepgerichte benadering, waarbij de beperking wordt vertaald naar talent, en over de route van externe naar interne jobcoaching of helemaal geen jobcoaching.

De 99vanAmerfoort wil in 2018 meer (thema)bijeenkomsten en pilots organiseren, om deze thema’s gezamenlijk uit te werken. Denk hierbij aan praktijktafels, waarbij werkgevers op basis van cases in dialoog gaan met publieke dienstverleners om te komen tot betere samenwerking en harmonisering van diverse regelgeving. Ook verkennen we de samenwerking tussen werkgevers en VSO- en PrO-scholen en de mogelijkheden om te experimenteren met een regelluwe regio.

Huidige partners van de 99vanAmersfoort

Deel dit bericht