a.s.r.: Niet doen uit gevoel van verplichting


a.s.r.-spotlight

Verzekeringsmaatschappij a.s.r. heeft zich tot doel gesteld om vóór 2026 in totaal 70 medewerkers met een arbeidsbeperking aan te nemen. Verzuimspecialist Arbeidszaken Marleen Tol was betrokken bij het opzetten van het beleid dat tot dit doel moet leiden. “Het beleid staat, nu gaan we kandidaten zoeken.

Maar nog meer dan dat, Tol en de afdeling Human Resources van a.s.r., gaven vorig jaar al het goede voorbeeld door een kandidaat met een arbeidsbeperking aan te nemen. “Je moet het niet doen uit een gevoel van verplichting, maar omdat het goed is om te doen en omdat je er een beter bedrijf van kan worden. Dan helpt het dat wij als HR-afdeling niet alleen tegen de business units zeggen dat ze in actie moeten komen, maar zelf al met een succesverhaal kunnen komen.”

Participatiedesk

Om de stap naar a.s.r. voor mensen met een arbeidsbeperking te verkleinen, is er binnen de organisatie een ‘Participatiedesk’ ingericht. Dit ‘interne uitzendbureau’ heeft als doel om geschikte kandidaten te vinden en die vervolgens te begeleiden.
Daarnaast nodigt a.s.r. op de vacaturesite mensen met een arbeidsbeperking nadrukkelijk uit om te solliciteren. “En in het sollicitatieproces geven we bij gelijke geschiktheid de voorkeur aan een kandidaat met een arbeidsbeperking.”

Tol stelt dat dit eerste stappen zijn in de richting van hogere arbeidsparticipatie van arbeidsbeperkten. “Het beleid is klaar, het staat allemaal keurig op papier, nu gaan we het ook doen.”

Om dit ‘inclusieve beleid’ zo goed mogelijk vorm te geven, liet a.s.r. ook een quick scan uitvoeren, volgens de methode van AWVN, om te ontdekken welke afdelingen en banen het eerst of het meest in aanmerking komen voor kandidaten met een arbeidsbeperking. “Daarvan verwachten we in april de terugkoppelingen en ik hoop dat we dan voor de zomer al tot de eerste plaatsingen kunnen komen. In totaal willen we 13 plaatsingen realiseren in 2016.”

Ervaringen

Het is overigens niet zo dat a.s.r. nog geen enkele ervaring heeft met medewerkers uit deze doelgroep. “Vanuit cao-afspraken hebben we eerder al commitment aan Wajongers gehad en onder onze huidige medewerkers zijn er mensen met een fysieke beperking. We hebben onze eerste ervaringen dus al opgedaan en die stemmen zeker positief.

Maatschappelijk betrokken

Tol erkent dat de invoering van de Participatiewet bedrijven dwingt om werk te maken van de arbeidsparticipatie van mensen met een beperking. “Maar eerlijk gezegd, vinden wij het de normaalste zaak van de wereld. Bij a.s.r. zit MVO ‘in het DNA’. Als wij onze doelstellingen op dit gebied realiseren, dan zijn er wat ons betreft alleen maar winnaars. De arbeidsbeperkten, die heel graag bij ons willen werken. En wij, die er een club gemotiveerde collega’s bij krijgen.”