A-ware Food Group: Zowel de leiding als de collega’s staan erachter


A-ware-Food-Group

“Ik wil er eigenlijk helemaal niet nobel over doen,” zegt Adriaan Vis. Hij is COO van Koninklijke A-ware Food Group, een familiebedrijf in zuivel- en kaasproducten, waar veel mensen met een beperking of een andere afstand tot de arbeidsmarkt de kans krijgen. “Welbeschouwd is het niet zo bijzonder, of dat zou het althans niet moeten zijn.”

Koninklijke A-ware Food Group, zoals het bedrijf voluit heet, is een samensmelting van twee familiebedrijven en bestaat sinds 2010 in zijn huidige vorm. Zoals de geschiedenis wel vaker belangrijk is om het heden te begrijpen, speelt de historie van A-ware Food Group als familiebedrijf volgens Adriaan Vis ook nu nog een belangrijke rol. “Een familiebedrijf is gericht op stabiliteit en saamhorigheid. Het is dan ook vanuit die filosofie dat we onze producten en ons personeelsbeleid vormgeven.”

Koninklijke A-ware Food Group produceert zuivel- en kaasproducten en houdt hierbij, in de woorden van Vis, “de hele ketenregie in handen.” Dat betekent dat het bedrijf zijn producten van de koe tot aan de consument begeleidt. “Wij doen dus eigenlijk alles, behalve het houden van het vee: zo maken, versnijden, rijpen, schonen, verpakken, labelen en transporteren we de kaas.”

Op zoek naar geschikte medewerkers

Dat doet Koninklijke A-ware Food Group met 2.200 medewerkers, verdeeld over circa 20 locaties door het land. De afgelopen jaren is het bedrijf enorm gegroeid. “Dat is overigens nog een reden waarom we ons inspannen om mensen met een beperking binnen te halen: we waren gewoon handenwringend op zoek naar geschikte medewerkers.”

Dat bleef niet onopgemerkt en zo kregen Vis en Koninklijke A-ware Food Group recent bezoek van staatssecretaris Klijnsma. “Werken met mensen die een beperking hebben of niet zo gemakkelijk een baan kunnen vinden, krijgt tegenwoordig – ook met de Participatiewet – een hele lading. Ik vind dat verder niet zo bijzonder en daarom wil ik er ook niet zo nobel over doen.”

Jobcoaching

Nobel of niet, Koninklijke A-ware Food Group leerde de afgelopen jaren wel aan welke voorwaarden moeten0  worden voldaan om de nieuwe medewerkers met een beperking in het bedrijf in te laten stromen. “Zowel de leiding van het bedrijf als de collega’s op de werkvloer moeten er iets mee hebben, je kunt dat niet van bovenaf opleggen. Maar het belangrijkste: goede jobcoaching is echt cruciaal. Dat is toch wel de sleutel tot succes. Ik geloof niet in interne jobcoaching. Dat kun je veel beter extern regelen, want je eigen leidinggevenden hebben te maken met de waan van de dag. Goede begeleiding en andere verantwoordelijkheden zitten elkaar in de weg.”

In gesprekken met andere ondernemers, merkt Vis vaak dat er veel onbekendheid bestaat over wie er nu eigenlijk valt onder die verzamelnaam mensen met een beperking. “Dat is jammer, want het is natuurlijk een enorm diverse groep en – afhankelijk van het soort bedrijf en het soort banen – zitten daar altijd wel geschikte en gemotiveerde kandidaten tussen.”

Deel dit bericht