AC Borst Bouw: Je gunt je mensen toch gewoon het beste


Borst-Bouw-bedrijfsbureau

Bouwbedrijf AC Borst Bouw uit Castricum richt zich voornamelijk op groot onderhoud en renovatiewerkzaamheden voor woningbouwcorporaties en schadeherstelwerkzaamheden voor verzekeringsmaatschappijen. Bij het bedrijf werken 40 mensen, waarvan er 3 drie met een arbeidsbeperking.

Linda Ooijevaar is stafmedewerker Management, Personeel en Organisatie en houdt zich bezig met alle interne zaken van de bouwonderneming. “Wij zijn nog een echt familiebedrijf, in 1913 opgericht door de overgrootvader van de huidige directeur.”

Ongeveer de helft van de veertig medewerkers van AC Borst Bouw zit op kantoor. Bij het bewerken van de verzekeringsclaims komt immers veel administratie kijken. Ook de werkzaamheden in de projectvoorbereiding voor de woningcorporaties worden intensiever. De andere helft zijn timmerlieden en uitvoerders. “Wij kunnen heel veel zelf, maar werken natuurlijk ook veel samen met vaste onderaannemers voor specifieke onderdelen van opdrachten.”

Medewerkers met beperking

Drie medewerkers van AC Borst Bouw hebben een arbeidsbeperking. Twee waren er al langer in dienst en werden herplaatst nadat klachten (die overigens niet werkgerelateerd waren) hun oude werkzaamheden onmogelijk maakten en eentje werd er direct aangenomen.

Ooijevaar vertelt: “In het laatste geval gaat het om de receptioniste. Zij is niet volledig belastbaar, en werkt daarom twee dagen per week. Verder is ze prima in staat om haar werk te doen. Dat gaat gewoon hartstikke goed. Bij de sollicitatie waren we niet specifiek op zoek naar een medewerker met een beperking. Ze kwam langs en het klikte.”

De twee medewerkers die in de loop van hun dienstverband bij AC Borst Bouw klachten kregen en daardoor niet meer als timmerman konden werken, werden omgeschoold en zijn nu werkvoorbereiders. “We hebben de bewuste keuze gemaakt om ze te herplaatsen. Je gunt je mensen toch het beste, dus dit was een goede oplossing. Ze zijn allebei bijzonder gemotiveerd en superblij dat ze nog aan het werk zijn. Dat had als timmerman niet meer gekund, maar hun huidige rol kunnen ze uitstekend aan.”

Hoewel Ooijevaar niet verwacht dat er de komende tijd veel vacatures zullen komen bij AC Borst Bouw – het bedrijf kent erg weinig verloop – is ze wel van plan bij eventuele vacatures te kijken of die functies geschikt zijn voor mensen met een arbeidsbeperking. “Per keer zullen we moeten bekijken wat er kan, want we vinden het belangrijk om een afspiegeling van de samenleving te zijn. Als de gelegenheid zich voordoet, zullen we het dan ook niet laten.”

Deel dit bericht