Sinds 2001 is Agros actief in de arbeidsbemiddeling in Noord Holland. Inmiddels heeft het bedrijf 6 vestigingen en 30 actieve medewerkers die – in opdracht van gemeenten, UWV en bedrijven – de bemiddeling, begeleiding en jobcoaching verzorgen.
Agros heeft zelf één medewerker met een Wajong-status, die administratieve werkzaamheden uitvoert. Daarnaast verzorgt Agros voor diverse bedrijven de verloning voor 20 Wajongers en neemt in die gevallen automatisch de werkgeversrol op zich. “Als we zelf het goede voorbeeld kunnen geven, laten we die kans natuurlijk niet lopen,” vertelt regiomanager Rob Overpelt.
Dus niet alleen als bemiddelaar, maar ook als werkgever heeft Agros de nodige ervaring met de Participatiewet en het ‘plaatsen’ van de doelgroep. “Een goede arbeidsbemiddelaar werkt samen met een uitgebreid, gevarieerd en loyaal netwerk van bedrijven,” zegt Overpelt. “En het plaatsen van iemand is slechts stap 1, het echt uitdagende deel komt daarna pas. Het werk vasthouden”.
Het is namelijk, daar kan Overpelt kort over zijn, altijd maatwerk. Dat is makkelijk gezegd, maar niet zo makkelijk gedaan. “Het gaat er gewoon om dat je echt in mensen investeert. Dat kost nu eenmaal tijd en energie en gebeurt vaak ook buiten kantoortijden.”
Ambities en mogelijkheden kennen
Agros begint het plaatsingstraject daarom met een intakegesprek over de ambities en mogelijkheden van de kandidaat. “Je moet toch een idee van iemand krijgen, weten wat hij wil en hoe realistisch hij is in zijn ambities. Daar gaan we het gesprek over aan en daarna vinden we altijd wel een plekje voor iemand in ons netwerk.”
Vervolgens begeleiden Overpelt en de andere Agros-medewerkers de kandidaten ook tijdens het sollicitatiegesprek, en de eerste dagen wordt de kandidaat bijvoorbeeld gehaald en gebracht. “Ook het terugkoppelen met de werkgever is heel belangrijk. Dat hoeft niet allemaal in officiële protocollen te worden gegoten, maar dat je weet hoe het in de startperiode gaat. Als het allemaal loopt, kun je langzaam beginnen met loslaten. Als er dan bijzonderheden zijn, moet je erop inspelen en kijken waar het aan ligt. Dan kun je gezamenlijk tot oplossingen komen.”
Ook intern
Agros heeft dus zelf ook mensen met een Wajong-status in dienst. “Als organisatie vinden we het belangrijk ook zelf ervaringsdeskundige te zijn. Dan weet je waar je het over hebt. Het was een geschikte kandidaat, dus die kans hebben we gepakt. De collega functioneert prima en het draagvlak intern is groot. Onze manier van jobcoaching slaat ook intern aan. Gelukkig wel!”
Overpelt raadt bedrijven die willen voldoen aan de Participatie- en Quotumwet aan om vooral flexibel te blijven. Er is niet één ideale manier, zegt de expert. “Benader je de match vanuit de vacature of vanuit een specifieke kandidaat? Dat kan allemaal en maakt ook niet uit. Het gaat erom dat de nieuwe medewerker en werkgever – al dan niet met professionele ondersteuning in de vorm van jobcoaching – vertrouwen hebben in een duurzame samenwerking en in elkaar willen investeren.”