Aktief Groep: Het is geen hogere wetenschap


Aktief Groep header

Deze week in de spotlight:
Wie: Gerry Berndsen van Aktief Groep
Wat: Kringloopbedrijf met hart voor mensen en milieu
Waarom: “Het zit in ons DNA”
Hoe: Gewoon aan het werk, met een beetje extra geduld


Met vestigingen in Winterswijk, Groenlo, Gendringen en Doetinchem is de Aktief Groep het grootste kringloopbedrijf van de Achterhoek. Het werd in 1983 opgericht met twee doelen: milieubewust hergebruik van goederen stimuleren en mogelijkheden bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Directeur Gerry Berndsen biedt met zijn organisatie plaats aan ruim 100 medewerkers uit de bestanden van sociale diensten en SW-bedrijven. “Nog voor iemand het woord kende, hadden we al een participatiecontract gesloten met de vier gemeenten. Zij plaatsen zonder extra kosten hun cliënten bij ons en hebben zo de afgelopen drie jaar al ruim 1 miljoen aan uitkeringen bespaard.”

Aktief Groep personeelÉén jaar
Berndsen gelooft niet in een al te ingewikkelde aanpak om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk te krijgen. “Wij werken niet ambtelijk, maar doen het op onze eigen boerenmanier. 99% van de mensen in de bijstand wil graag werken, ze moeten alleen over een drempel heen. Dat is allemaal geen hogere wetenschap. Mensen die bij ons komen, gaan gewoon aan het werk. Wij bieden verschillende soorten werk, dus iedereen krijgt hier de kans om zich te ontwikkelen.”

Bij Aktief krijgen cliënten van sociale diensten en SW-bedrijven één jaar de tijd om zich te bewijzen. “Daarna moet er weer ruimte komen voor nieuwe mensen. Een jaar is ook genoeg, 40% stroomt binnen die periode door naar een opleiding of betaald werk. Ook bij die overige 60% is geen sprake van een mislukking, want bij die groep wordt gedurende het jaar veel beter in kaart gebracht wat ze kunnen, waar de problemen liggen en hoe we die kunnen oplossen.”

Aktief Groep pandHeldere afspraken
Volgens Berndsen vormen ook de heldere afspraken met de sociale diensten de basis onder het succes van Aktief. “We hebben te maken met mensen die een aantal problemen hebben en lang niet aan het werk zijn geweest. Die komen soms met hun hakken in het zand binnen. Daar moet je mee om kunnen gaan. Wij coachen onze medewerkers ook om deze mensen te begeleiden. Maar als er toch problemen zijn, en dat gaat vaak over kleine dingen als de lengte van pauzes, dan gaan we direct het gesprek aan en halen we ook de jobcoach of SW-begeleider erbij. Zo lossen we dat meteen op.”


Gouden tip
Gerry Berndsen – Aktief Groep
Neem de weerstand weg
“Het gaat om de instelling binnen een bedrijf. Werken met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt levert veel op, maar gaat niet vanzelf. De medewerkers moeten het ook willen en daarvoor moet vaak de nodige weerstand worden overwonnen. Ik bied mezelf graag aan als ambassadeur en nodig alle geïnteresseerde ondernemers van harte uit bij de Aktief Groep om te laten zien hoe wij het allemaal doen.”

Lees de partnerpagina van Aktief Groep

Deel dit bericht