Aktief Groep: Wij halen mensen uit een isolement


Gerry Berndsen wil mensen met een uitkering weer plezier geven in werken. En de directeur van kringloopbedrijf Aktief Groep doet dat niet onverdienstelijk. Zijn bedrijf heeft de hoogste erkenning op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Elk jaar biedt het bedrijf zo’n honderd werkervaringsplekken aan mensen vanuit de sociale diensten en sociale werkplaatsen.

quote2

Werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zit in ons DNA. Nog voor iemand het woord Participatiewet kende, hadden wij al een participatiecontract met de gemeenten Doetinchem, Winterswijk, Groenlo en Berkelland. Aktief Groep heeft een dubbele doelstelling. Wij stimuleren milieubewust hergebruik van goederen. En bieden mogelijkheden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Uit isolement halen

De werknemers komen van de tweede en derde trede van de participatieladder. Ze hebben problemen en werken al langere tijd niet meer. Sommigen hadden zich daarbij neergelegd. Bij ons doen ze weer sociale contacten buitenshuis op (tweede trede). En we stimuleren deelname aan georganiseerde activiteiten (derde trede).

Werkervaringsplekken voor een jaar

Elk jaar stromen er zo’n honderd kandidaten in vanuit de sociale diensten en sociale werkplaatsen. Zij werken met behoud van uitkering en krijgen één jaar de tijd om zich te bewijzen. Na het jaar is duidelijk of iemand kan en wil werken en wordt er ruimte gemaakt voor nieuwe mensen.

Doorstroom of probleemoplossing

Tijdens de werkervaringsperiode stroomt veertig procent door naar een opleiding of betaald werk. Daar ligt de prioriteit. Bij de overige zestig procent is geen sprake van een mislukking. Gedurende het jaar wordt veel beter in kaart gebracht wat ze kunnen, waar de problemen liggen en hoe die op te lossen zijn.

Genoeg diversiteit voor ontwikkeling

99 procent van de mensen in de bijstand wil graag werken. Ze moeten alleen over een drempel heen. Mensen die bij ons komen, gaan gewoon aan het werk. Er is genoeg diversiteit in het werk om iedereen een kans te geven zich te ontwikkelen. Werken kan bij de inname van goederen, bij het demonteren, in de winkel en bij vervoer. Meer verantwoordelijkheden binnen je eigen functie of doorgroeien naar een andere functie. Er is training on the job.

Blauwdruk voor werkervaringsplekken

Er is een blauwdruk voor de werkervaringsplekken ontwikkeld. Heldere afspraken met de sociale diensten vormen de basis voor het succes. Wij investeren in:

 • coachen van de eigen leidinggevenden,
 • de begeleidingskosten van de eigen leidinggevenden (30% van hun uren),
 • bedrijfskleding en veiligheidsmaterialen,
 • bedrijfsuitjes op vestigingsniveau, zoals kerstbijeenkomst en bbq.

De gemeenten en Sociale Werkbedrijven zijn verantwoordelijk voor:

 • loon of uitkering van de deelnemers
 • plaatsing elders
 • formeel leren
 • begeleiden van Aktief bij de omgang met de deelnemers

Jobcoach bij koudwatervrees

Soms zetten nieuwe mensen hun hakken in het zand. Alles is nieuw en eng. De behoefte om ergens bij te horen is er vaak wel. Leidinggevenden begeleiden hen van keukentafel naar werk. Daar moet je wel mee om kunnen gaan. Als iemand niet opdaagt, komt de jobcoach van de Sociale Dienst erbij. Samen met de leidinggevende praat deze met de werknemer.

Dat gebeurt ook bij andere problemen, die vaak over kleine dingen gaan, zoals onderlinge irritaties, de werkwijze of de lengte van pauzes. Zo lossen we het direct op. De band met de Sociale Dienst is hecht. Ze kunnen hun klanten nu echt aan het werk zien.

Training voor begeleiders

Wij coachen onze leidinggevenden en medewerkers om deze mensen te begeleiden. Voor de leidinggevenden gaat het om coachend leidinggeven, een training van drie jaar. Zelf zijn ze ook gemotiveerd om deze mensen een kans te geven. Onlangs had een leidinggevende voor het eerst met een medewerker met ADHD te maken. Toen heeft hij zelf meer training gevraagd om ermee om te gaan.

Iedereen gelijk in verantwoord team

We zorgen altijd voor een verantwoorde teamsamenstelling. Zo staat bij de inname van goederen een vaste medewerker met onder zijn toezicht iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt en iemand uit de bijstand. Klanten zien het verschil niet, de werknemers dragen allemaal hetzelfde shirt met ons logo.

Voordeel voor iedereen

Uit onze werkwijze haalt iedereen zijn voordeel.

 • Wij realiseren onze maatschappelijke bijdrage: een beter milieu door recyclen, het hergebruik van materiaal. Aktief Groep kan ook alleen met de huidige werkwijze bestaan. De combinatie met milieu maakt het mogelijk dat wij medewerkers in loondienst hebben die de mensen van de sociale dienst kunnen begeleiden.
 • De mensen met een werkervaringsplek maken gewoon deel uit van ons bedrijf. Ze pauzeren samen, iedereen praat met iedereen. Mensen uit een sociaal isolement bloeien weer op. En dat gaat ook door buiten het werk. Betrokken medewerkers willen soms na afloop van het werkervaringsjaar het pand niet meer verlaten.
 • De gemeenten hebben er baat bij. Door het plaatsen van hun cliënten bij ons hebben ze de afgelopen drie jaar al ruim 1 miljoen aan uitkeringen bespaard.

Tips voor andere werkgevers

 • Neem de weerstand weg. De medewerkers moeten het ook willen en daarvoor moet vaak de nodige weerstand worden overwonnen.
 • Werk aan de instelling binnen uw bedrijf. Werken met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt levert veel op, maar het gaat niet vanzelf. Het vraagt commitment en wat extra kennis van uw andere personeel om hier goed mee om te kunnen gaan.
 • Kijk mee bij ervaren werkgevers. Ik bied mezelf graag aan als ambassadeur en nodig alle geïnteresseerde ondernemers van harte uit bij de Aktief Groep om te laten zien hoe wij het allemaal doen.”

Deel dit bericht