Albert Heijn Maastricht: Een doorsnee van de maatschappij in de winkel


albert-heijn-maastricht

Albert Heijn heeft als landelijke organisatie de afspraak gemaakt 2.000 wajongers in te zetten. Albert Heijn neemt haar verantwoordelijkheid in de maatschappij. “Voor mij is het ook echt willen. Ik vind het leuk om een doorsnee van de maatschappij in de winkel te zien,” zegt André Boersma, supermarktmanager bij Albert Heijn in Maastricht.

“Wij willen de beste winkel in de buurt zijn. Dat wil zeggen dat je ook lokaal betrokken bent: dus een sportvereniging sponsoren, maar ook de mensen die geen plek krijgen een kans geven.” Op het moment zijn er zes Wajongers in de winkel aan het werk. “Wij hebben allerlei soorten werk, dus wij kunnen het makkelijk inpassen.”

Albert Heijn Maastricht heeft ook twee vluchtelingen de kans gegeven om, al werkend in de winkel, een inburgeringscursus en een cursus Nederlands te doen. “De eerste twee weken hebben we Engels met ze gesproken, daarna moesten ze het in het Nederlands doen,” zegt Boersma.

Unieke waarde

Inclusief werkgeverschap heeft veel positieve effecten op het bedrijf. “De medewerkersbetrokkenheid wordt vergroot, het geeft veel lol met het personeel onderling en het verbindt.”

Het zijn ook goede medewerkers, geeft Boersma aan, met ieder hun unieke waarde voor het bedrijf. “Wij hebben een jongen in dienst gehad die veel bevestiging nodig had. Wij hebben hem de ruimte gegeven. Hij deelde graag bananen uit aan kinderen. Dat heeft ons veel bananen gekost, maar door hem de vrijheid te geven, ontstaat er een unieke waarde,” vertelt Boersma.

Flexpool

De nieuwe arbeidswetgeving maakt het moeilijker om de doelgroep in te zetten in bedrijven. Het beperkt groei in het zijn van inclusief werkgever. “Als je een Wajonger in dienst neemt, mogen ze twee jaar lang ziek zijn en dan moeten ze beter zijn. De Wajongers die wij in dienst hebben, kunnen over twee jaar niet beter zijn. De wetgeving is het grote struikelblok.”

Boersma heeft ook al gedacht aan een oplossing. “Het zou fantastisch zijn als een aantal bedrijven met gemeenten in de regio een flexpool opzetten met Wajongers,” zegt Boersma.

Deel dit bericht