Alfa & Zorg: Wij zoeken mensen die zich voor een ander in willen zetten


alfa-en-zorg

Roger van Huystee, de algemeen directeur van Alfa & Zorg, is een man die nieuwe wegen in wil slaan om de (thuis)zorg in Nederland betaalbaar en duurzaam te houden. Een van die wegen is de inzet van mensen met een beperking. “Wij hebben vacatures en deze mensen willen aan het werk.”

Al enkele jaren geleden ging Van Huystee het gesprek aan met een aantal gemeenten – zijn opdrachtgevers – over social return. Zo ontstond de gewoonte om alle vacatures via het werkgeverservicepunt uit te zetten. “We zijn er nu in geslaagd om goede afspraken te maken. Gemeenten en UWV weten wat wij willen en ook wat onze beperkingen zijn.”

Met dat laatste doelt Van Huystee op de afwezigheid van voltijdbanen in de thuiszorgsector. Zijn 250 medewerkers zijn allemaal parttimers en werken tussen de 9 en 24 uur. “Dat maakt het werk op zich ook heel geschikt voor mensen die door hun beperking niet volledig inzetbaar zijn, maar wel een paar uurtjes per week willen werken.”

Kandidaten die door het UWV of de gemeenten worden aangedragen, krijgen eerst een proefplaatsing en gaan daarna een speciaal ontwikkeld opleidingstraject in. “Dat traject is in samenwerking met het ROC ontwikkeld, maar dat is niet de enige begeleiding die we bieden. Nieuwe medewerkers lopen de eerste maanden met ervaren krachten mee om te leren en het werk goed in de vingers te krijgen.”

Maaltijdvoorziening

Maar niet alleen in de reguliere thuiszorg wil Van Huystee mensen met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt inzetten. Eerder dit jaar startte Alfa & Zorg een pilot waarbij deze doelgroep werd ingezet om de maaltijdvoorziening te regelen. “Er zijn veel bezuinigingen geweest, de opdrachtgevers betalen eigenlijk niet genoeg om een volwaardige kracht de maaltijden te laten verzorgen.”

Dus ligt het volgens Van Huystee voor de hand om op zoek te gaan naar gemotiveerde mensen met een beperking om dat gat te vullen. “Van zorginstellingen wordt ondernemerschap en creativiteit verwacht om de zorg betaalbaar en duurzaam te houden. Eén van de wegen om dat te bereiken is door medewerkers die op een andere manier inzetbaar zijn een kans te bieden.”

De belangrijkste eis die Van Huystee aan nieuwe medewerkers stelt, is intrinsieke motivatie. Op voorlichtingsdagen van het UWV vraagt hij dan ook altijd aan de kandidaten of ze het leuk vinden om iets voor een ander te doen. “Dan blijkt dat juist mensen die zelf een beperking hebben, intrinsiek gemotiveerd zijn om zich voor anderen in te spannen. En dat zijn precies het soort mensen, dat wij zoeken.”

Deel dit bericht