Avabel: Onze eigen medewerkers zijn de beste jobcoaches


Avabel-spotlight

Familiebedrijf Avabel produceert en verkoopt materialen voor de glaszetbranche, bijvoorbeeld celbanden en rubberafdichtingen. Er werken 25 mensen, van wie 16 met een afstand tot de arbeidsmarkt binnenkwamen.

Avabel is één van die bedrijven die al jarenlang (meer dan 25) ervaring heeft in het werken met Wajongers en kansen biedt aan mensen met een beperking of andere afstand tot de arbeidsmarkt. Richard Duppen – die het bedrijf samen met zijn neef overnam van zijn vader en oom – is dus wel gewend zijn woordje te doen als het over dit onderwerp gaat. “Juist in de combinatie tussen sociaal en commercieel werken, vind ik het boeiend worden.”

Richard Duppen benadrukt dat Avabel alleen op een succesvolle manier inclusief kan ondernemen, omdat alle geledingen in het bedrijf volledig achter deze filosofie staan. “Anders hadden we nooit het gewenste resultaat kunnen halen. Het is echt van ons allemaal; van de leiding tot de eigen medewerkers. Dat zijn trouwens de beste jobcoaches ter wereld, dus die nemen heel veel van de praktische begeleiding op zich.”

Ondersteuning

Bij Avabel wordt niet alleen het takenpakket – waarvan het beschilderen van het houtwerk speciaal voor deze doelgroep weer in eigen beheer wordt gedaan – toegesneden op de specifieke kwaliteiten van de medewerkers, maar wordt er ook het nodige gedaan aan begeleiding buiten het werk. “Wij werken ook met mensen uit de bijstand. Die kampen vaak met schulden. Dat zou de gemeente op moeten pakken, maar dat komt er niet van. Daarom proberen wij ze daarin te ondersteunen, gewoon omdat je dat voor je medewerkers doet.”

Hoewel alle medewerkers van Avabel wel min of meer op de hoogte zijn van de problemen waar hun collega’s mee kampen, vindt Duppen het toch af en toe lastig om met iedereen goede afspraken te maken. “Soms kunnen medewerkers tijdelijk minder werken en moeten de anderen dat overnemen. En ik kan dan niet precies uitleggen waarom, dat vraagt wel wat gymnastiek. Maar het levert nooit echt grote problemen op, omdat de grondhouding positief is.”

Het gaat om de klik

De houding is ook het belangrijkste criterium bij het aannemen van nieuw personeel. Avabel zoekt mensen die graag willen leren en daarnaast beschikken over een portie relativeringsvermogen. “Het gaat bij ons op een prettige manier, er mag gelachen worden! Eigenlijk gaat het gewoon om de klik die we met een mogelijke werknemer – met of zonder beperking – voelen.”

Als die klik er is, krijgt iemand een kans en bij Avabel zijn er volop mogelijkheden om door te groeien in het bedrijf. “Er lopen bij ons nu twee leermeesters die vanuit een participatiewetachtige situatie zijn begonnen. Die hadden alleen even een steuntje in de rug nodig. Mensen zijn veel meer dan productie-eenheden, dat vergeten we nog wel eens met zijn allen. Maar als we een beetje meer tijd en aandacht in elkaar zouden investeren, zouden veel meer mensen gewoon mee kunnen doen in de samenleving!”