AWVN: “Inclusief ondernemen is een voortdurend leertraject”


 

Deze week in de spotlight:
Wie: Els van Woensel van AWVN
Wat: Zoeken naar zoveel mogelijk geschikte banen
Waarom: “Practice what you preach”
Hoe: Heel precies kijken naar je organisatie


Bij werkgeversvereniging AWVN zijn 750 individuele bedrijven en bedrijfstakorganisaties aangesloten. Grote en kleine organisaties, die bij elkaar drie miljoen werknemers vertegenwoordigen. AWVN adviseert werkgevers bij het ontwikkelen van de HR-strategie, de organisatie en de medewerkers en bij het vormgeven van de arbeidsvoorwaarden.

Els van Woensel is HR-adviseur bij AWVN. In die hoedanigheid is ze betrokken bij het HR-beleid van de werkgeversvereniging zelf. “Onze adviseurs ondersteunen onze leden bij alles wat te maken heeft met arbeidsvoorwaarden en arbeidsverhoudingen en adviseren vanzelfsprekend ook over inclusief ondernemen. Dan geldt natuurlijk wel: practice what you preach. Dus willen we zelf het goede, inclusieve, voorbeeld geven.”

AWVN is daar volgens Van Woensel al een hele tijd mee bezig. Al langere tijd houdt zij alle vacatures tegen het licht om te kijken of die geschikt zijn of gemaakt kunnen worden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Inclusief ondernemen is voor alle betrokkenen, ook voor ons, een voortdurend leertraject. Daarom was het onze eerste stap om de nieuwe vacatures te screenen, maar daar houdt het niet op.”

Zoveel mogelijk
De werkgeversvereniging heeft zich namelijk tot doel gesteld zoveel mogelijk mensen met een beperking een kans te geven. Van Woensel probeert daarom niet alleen voor nieuwe vacatures mensen uit de doelgroep te vinden, maar heeft ook de huidige organisatie onder de loep genomen. “Het kan best raadzaam zijn om de taakverdeling van de afdelingen eens precies te bekijken om te zien of het niet beter is bepaalde opgaven samen te voegen tot een nieuwe baan.”

Als voorbeeld noemt Van Woensel de afdeling Financiën. Daar is het crediteuren-gedeelte uit verschillende functies gehaald en tot één nieuwe functie samengebracht. “Die nieuwe functie is nu geschikt voor iemand uit de doelgroep en het is gelukt om een goede kandidaat te vinden. Het loopt echt heel goed en dat is fantastisch om te zien. We hebben de afdeling natuurlijk vooraf geïnformeerd over onze plannen en de medewerkers gaan hier heel enthousiast mee om.”

Van Woensel heeft nog enkele werkplekken in gedachten die geschikt zouden kunnen zijn of worden voor mensen met een beperking, bijvoorbeeld bij de werkgeverslijn, de telefonische helpdesk voor de leden, en op het secretariaat. “Als het ons zou lukken om dit jaar vier of vijf plekken te realiseren, presteren we volgens mij boven verwachting en leggen we een goede basis om er volgend jaar opnieuw een schepje bovenop te doen en nog meer mensen met een beperking een kans te bieden.”


Gouden tip
Els van Woensel – AWVN
Geen speeltje van de HR-afdeling
“Om de kans te vergroten dat mensen met een beperking op een goede manier aan het werk komen, moet de hele organisatie op één lijn zitten. Het mag niet alleen een ‘speeltje van de HR-afdeling’ zijn. Het is van belang dat de afdeling waar een collega met een beperking komt zich betrokken voelt. Ook is het cruciaal dat de directie evenzeer achter de voorstellen staat. Bij AWVN hebben we het geluk dat onze directeur zich krachtig gecommitteerd heeft aan inclusief ondernemen.”

Bekijk de partnerpagina van AWVN