Chris en Eline van der Breggen hadden een droom: een eigen bakkerij/lunchroom met winkel in het midden van het land. En in 2014 openden ze in Nunspeet bakkerij/lunchroom Uniek en zo lukte het hen hun droom te verwezenlijken.
Maar Uniek is niet zomaar een bakkerij/lunchroom. Bij het bedrijf werken maar liefst 11 medewerkers met een beperking. Zij worden begeleid door Chris; drie in de zorg opgeleide verkoopmedewerkers en een bakker. Chris: “We doen geen concessies aan de kwaliteit, onze klanten komen voor goede producten. Maar dat doen we wel met unieke mensen.”
Geregeld zorgoverleg
Eline is bij Uniek verantwoordelijk voor de administratie en onderhoudt de contacten met zorginstellingen: “Deze mensen vinden het geweldig dat ze eindelijk bij een echt bedrijf werken, daardoor voelen ze zich waardevol. Tegelijk is het voor ons natuurlijk wel eens lastig omdat er meer fouten worden gemaakt en dingen meer tijd kosten. We hebben het over mensen met gedragsproblemen, dus er is eigenlijk altijd wel iets. Daarover hebben we geregeld zorgoverleg met de instellingen waar ze wonen of die ze begeleiden.”
De mensen in Nunspeet zijn enthousiast over het initiatief van het echtpaar Van Breggen en de zaak loopt dan ook goed. Eline: “Het is mooi om te zien dat we een grote gunfactor hebben. Dat verdienen onze medewerkers ook, want het zijn mensen die gewoon heel veel kunnen. Alleen soms net wat meer ondersteuning nodig hebben.”
Het belang van structuur
In de bakkerij van Chris betekent die ondersteuning vooral veel duidelijkheid, vertelt hij. “We vertellen steeds heel duidelijk wat ieders taken zijn. Structuur is cruciaal. En je moet ook goed kijken hoe belastbaar mensen zijn. Soms is het heel druk en is er eigenlijk geen tijd voor een pauze. Maar dan moet je mensen die pauze toch gunnen, want anders wordt het te veel. Dat heb ik ook moeten leren.”
Wat Chris de afgelopen twee jaar het meeste opviel, was dat zijn medewerkers in de bakkerij langzaam maar zeker hun eigen favoriete werkzaamheden ontdekten. “Daar is een hele tijd overheen gegaan, maar mensen vinden hun plek. Een van onze meiden doet bijvoorbeeld alles – maken, draaien, uitsteken – rond de speltkoekjes. Dat is haar ding. En dan wordt het pas echt leuk, want dan zie je dat mensen die hun plek hebben gevonden, echt groeien en de verwachtingen van hun jobcoaches overtreffen. Het kost tijd en vraagt veel energie, dat geef ik eerlijk toe. Je moet er echt voor kiezen om op deze manier te werken. Maar het geeft ook ontzettend veel voldoening.”