Barometer Culturele Diversiteit beschikbaar voor werkgevers


Vanaf vandaag kunnen werkgevers inzicht krijgen in de culturele diversiteit van hun organisatie. Het besluit volgt op de pilot die hieraan vooraf ging. Het kabinet hoopt dat de Barometer bijdraagt aan gelijke kansen op de arbeidsmarkt voor iedereen.

Statistieken

Alle bedrijven en organisaties met meer dan 250 medewerkers kunnen tegen kostprijs via het Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gebruik maken van de barometer. Organisaties kunnen het CBS vragen om een geanonimiseerde versie van hun personeelsbestand te bekijken. Vervolgens krijgen zij statistieken over de culturele diversiteit binnen hun organisatie terug. Hiermee kunnen organisaties een diversiteitsbeleid ontwikkelen dat op feiten en cijfers gebaseerd. De data worden verstrekt op groepsniveau. Zodra deze groepen te klein worden, worden de gegevens niet teruggekoppeld. Dit in verband met de privacy van werknemers.

Discriminatie

In Nederland vindt een kwart van alle discriminatie plaats op de arbeidsmarkt. Bij ruim een derde van de meldingen is sprake van discriminatie op grond van herkomst. Ieder jaar weer blijkt uit onderzoek dat iemand met een migratieachtergrond moeilijker aan een baan komt dan iemand met een vergelijkbaar cv zonder miegratieachtergrond.

Mourad El Moussati kwam na een moeilijke zoektocht op het idee om middels video’s te solliciteren. EenVandaag maakte een kleine reportage over arbeidsdiscriminatie en interviewde ook Mourad over zijn ervaringen.

Tekst gaat verder onder de video


Uitwisselingssessie over discriminatie

Op maandag 13 juli van 15.00 tot 16.00 uur organiseren wij samen met Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) een online uitwisselingssessie over discriminatie op de arbeidsmarkt. Het belooft een belangrijke, leerzame sessie te worden.
Klik hier om je aan te melden

Deel dit bericht