B&B Pastorie Beek: Ik ben wel kapot na zo’n dag


BB-Pastorie-Beek

Daniëlle Groeneveld heeft het hart op de juiste plaats. Toen er een nieuwe bestemming werd gezocht voor de leegstaande pastorie, zag ze meteen mogelijkheden om werkgelegenheid te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. “Die mensen hebben gewoon wat hulp nodig.” 

De B&B is nu bijna 3 maanden open en loopt boven verwachting goed. Groeneveld runt het grotendeels zelf en wordt ondersteund door twee leerlingen van Talita Koemi, een school voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs voor zeer moeilijk lerenden van 4 tot 20 jaar. “Die komen een dagje per week bij mij en dan gaan ze aan de gang. Het is echt een ontdekkingstocht, voor mij en voor hen, om te kijken welk werk ze ligt en hoe we alles een beetje kunnen organiseren.”

En dat is belangrijk om te weten, want Groeneveld wil het niet laten bij twee stagiairs uit de doelgroep. Ze wil de B&B op korte termijn omvormen tot werkervaringsinstituut voor mensen met een beperking. Voor deze doelgroep zet ze zich al veel langer in. “Ik weet hoe het voelt om er niet helemaal bij te horen. Ik weet dat je juist dan een uitgestoken hand nodig hebt. Eerder deed ik dat op het gebied van sport, ook heel belangrijk overigens, nu op het gebied van werk.”

B&B ideaal

Een Bed&Breakfast is volgens Groeneveld de ideale plek om mensen uit de doelgroep rustig de tijd te geven tot volle wasdom te komen. “Het is kleinschalig, we kunnen hier heel goed kijken welke taken bij iemand passen en het allerbelangrijkste: er mag hier ook best iets mis gaan. Niet iedereen kan evenveel, dat hoeft ook niet. Maar we moeten mensen wel de gelegenheid geven hun eigen top te bereiken! En daar wil ik gewoon mijn steentje aan bijdragen.”

BB-Pastorie-Beek-gebouw

Groeneveld heeft inmiddels wel ontdekt dat de begeleiding de nodige energie kost. Zeker omdat ze de begeleiding combineert met de aandacht die de gasten van haar vragen. “Na zo’n dag ben ik wel kapot. Maar in de toekomst wil ik dat ook anders gaan organiseren. Namelijk door mensen die hier langer werken hun kennis door te laten geven. Dat geeft natuurlijk een geweldige kick, want dan komen ze er zelf ook achter hoeveel ze hebben geleerd.”

Ontdekkingsreis

Om haar doel te bereiken, heeft Groeneveld wel extra financiering nodig. Ze onderzoekt nu of haar Bed&Breakfast in aanmerking komt voor leer-/werkvergoedingen. “Het is een ontdekkingsreis, zowel in de omgang met de instanties als in de omgang met de mensen uit de doelgroep. Het is in elk geval een bemoedigende start geweest de afgelopen maanden en ik hoop dat we ook een goede zomer hebben. Want naast financiering voor de leer-/werktrajecten willen we immers ook een gezonde Bed&Breakfast opzetten!”

Deel dit bericht