BC Group: “De Participatiewet is een gedrocht”


BC-Group--dp

Deze week in de spotlight:
Wie: Bernhard Nanninga van BC Group
Wat: Full-service HR-bureau met focus op onderkant arbeidsmarkt
Waarom: “Vanuit het hart en vanuit economische overtuiging”
Hoe: Wij ontzorgen de werkgever


De BC Group was van oorsprong een trainingsinstituut dat zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot een payrollbedrijf met een bewuste focus op de onderkant van de arbeidsmarkt. “Ondernemers hebben moeite om mensen te vinden voor laaggeschoold werk, wij helpen ze daarbij,” zegt directeur Bernhard Nanninga.

Nanninga en de BC Group zijn vooral gespecialiseerd in het vinden van grotere groepen medewerkers voor bedrijven die op projectbasis of structureel behoefte hebben aan extra mankracht. “We nemen het volledige HR-gedeelte uit handen van onze klanten. Op dit moment hebben we 225 actieve arbeidsovereenkomsten, variërend van mensen die fulltime ingezet worden tot incidentele oproepkrachten.”

Veel werkgevers zijn volgens Nanninga huiverig om in zee te gaan met mensen die langer werkloos zijn geweest of een arbeidsbeperking hebben. “Het gaat om een doelgroep die specifieke eisen stelt aan bijvoorbeeld begeleiding, normale bedrijven hebben die expertise niet in huis. Wij wel en zo vullen we elkaar aan.”

Cursus goed werknemerschap
De werknemers van de BC Group worden gerekruteerd via het UWV en andere uitkeringsinstanties. Voor ze bij een opdrachtgever worden geplaatst, doorlopen ze een cursus goed werknemerschap waarbij ze op de basisvaardigheden werknemerschap worden getoetst. “Van de 10 deelnemers blijven er meestal maar 6 over. De rest is nog niet toe aan werk. Dat communiceren wij vervolgens weer met het UWV e.a. Die kunnen dan met deze mensen aan de slag, zodat het hopelijk later wel lukt.”

Voor de mensen die de cursus met goed gevolg hebben afgerond, zoekt de BC Group passend werk. “De ervaring leert dat het geen zin heeft om mensen buiten hun interessegebied te laten werken. Als iemand eenmaal aan de slag is, laten we hem of haar niet direct los. Het doel is een langdurige plaatsing en daarom doen we er alles aan om van het dienstverband een succes te maken. Dat doen we door voortdurende begeleiding te bieden.”

Een gedrocht
Bernhard Nanninga hoeft er niet van overtuigd te worden dat de inclusieve arbeidsmarkt een goed idee is. Dat betekent echter niet dat hij een voorstander is van de Participatiewet. “Die wet is een gedrocht. Natuurlijk zou het goed zijn als er zoveel mogelijk mensen met een beperking aan het werk worden geholpen, maar dat bereik je niet door te dreigen met straf.”

De motivatie om met mensen met een arbeidsbeperking aan de slag te gaan, moet volgens Nanninga uit innerlijke of economische noodzaak komen. “Alleen dan heeft het kans van slagen. Of een ondernemer heeft hart voor deze doelgroep en wil er extra in investeren of hij heeft werk dat prima door mensen met een beperking gedaan kan worden. We moeten de nadruk leggen op die positieve motivatie. Anders werkt het nooit.”

Lees de partnerpagina van BC Group.