Be-werkt: Hier gaat het om je kracht, niet je klacht


Drukkerij Be-Werkt uit Emmen werkt op commerciële basis en wil tegelijkertijd mensen met een arbeidsbeperking een steuntje in de rug geven. Lees hier het verhaal van Albert-Jan Struik, stagiair en toekomstig medewerker.

In september 2015 was Albert-Jan Struik op pad op zijn geliefde scooter toen het noodlot toesloeg: een zwaar ongeval met ernstig beenletsel en licht hersenletsel als gevolg. Na een herstelperiode pakte hij zijn studie weer op. Nu loopt hij – als laatste onderdeel van de hbo-opleiding Commerciële Economie – een stage.

Mogelijkheden

“Ik moet het doen met de mogelijkheden die ik nog heb en dat vind ik niet altijd makkelijk. Juist daarom ben ik zo blij dat ik hier de kans krijg. Tijdens mijn sollicitatiegesprek wilde ik vertellen wat er was gebeurd en wat me mankeert. Ze wilden het verhaal niet eens horen. Dat vond ik heel fijn. Ik merkte meteen: hier staan ze open voor me. Hier vinden ze de kracht belangrijk. En niet de klacht!

Ik werk officieel 16 uur per week, in de praktijk vaak iets meer. Dat is net goed, meer kan ik eigenlijk niet aan. Het hersenletsel zorgt namelijk voor concentratieproblemen. Dat maakt werken heel vermoeiend. Of ik nu administratief of lichamelijk werk doe, ik merk na een tijdje dat mijn aandacht verslapt. Na werktijd ben ik ook nog bezig met mijn revalidatie. Zo heb ik fysiotherapie voor mijn been en neurofeedback om mijn concentratie en geheugen te verbeteren.

Interne opleiding

Berry Heijnen, de directeur, is mijn begeleider. Hij doet dat op een hele spontane manier. Zonder vergaderingen of zo, gewoon in het voorbijgaan en tijdens het werk. Hij helpt me ook om mijn grenzen in de gaten te houden. Dat vind ik moeilijk, want ik wil graag alles doen. Het is lastig om op tijd te stoppen, maar hier zeggen ze dan: ‘hé Albert-Jan, effe rustig aan’. Dat heb ik nodig en het helpt me te leren om naar mijn lichaam te luisteren. Gelukkig word ik daar steeds iets beter in.

Ik merk dat ik het gewoon kan zeggen als iets niet lukt of als het een dag niet gaat. Die open sfeer zorgt ervoor dat ik me bij Be-Werkt heel goed op mijn gemak voel. Iedereen is gelijk en het is een hele ontspannen omgeving om in te werken. Ik voer administratieve en commerciële klussen uit, help soms bij het drukken en doe als stageproject ook een klantentevredenheidsonderzoek. Blijkbaar zijn ze hier ook tevreden over mij, want na mijn stage mag ik blijven en ga ik een interne opleiding tot jobcoach doen.”


Be-werkt & Be-Keurmerk

Drukkerij Be-Werkt is gevestigd in Emmen en heeft op dit moment vier medewerkers. De drukkerij voert een eigen ‘Be-Keurmerk’ om te laten zien dat werkzaamheden worden verricht door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het keurmerk staat ook open voor andere geïnteresseerde bedrijven, zie voor meer informatie be-keurmerk.nl’.

Deel dit bericht