Berenschot: “Ik besefte niet dat fulltime werken niet ging”


Berenschot

Organisatieadviesbureau Berenschot was een van de initiatiefnemers van het project ‘Utrecht Onbeperkt aan de Slag’, het platform om hoger opgeleide mensen met een beperking en werkgevers bij elkaar te brengen. P&O-manager Bart Hoex is enthousiast over het project: “We hebben er veel nieuwe inzichten opgedaan.”

Op het platform ‘Utrecht Onbeperkt aan de Slag’ plaatsen werkzoekenden met een beperking hun profiel en werkgevers hun vacatures die expliciet openstaan voor deze doelgroep. “Vanuit de aard van ons werk, wij geven organisatieadvies aan particuliere bedrijven en instellingen uit de publieke sector, is het overgrote deel van onze 280 consultants universitair opgeleid. Het ligt daarom voor de hand dat wij, ook als het gaat om medewerkers met een beperking, zoeken in het hogeropgeleide segment.”

Niet fulltime
Berenschot plaatste in de zomer enkele vacatures op de site van ‘Utrecht Onbeperkt aan de Slag’, maar tot zijn verbazing kreeg Hoex daar geen enkele reactie op. “Pas toen we later een meet&greet organiseerden, werd me duidelijk waarom: voor veel geschikte kandidaten met een beperking blijkt het ondoenlijk om fulltime te werken. Dat had ik me absoluut nooit gerealiseerd.”

Omdat Hoex echter wel onder de indruk was van zijn gesprekspartners bij de meet&greet en omdat Berenschot vast van plan is om werkplekken te creëren voor mensen met een beperking, moest Hoex creatief naar de eigen organisatie gaan kijken. “Binnen onze eigen structuur is het nu nog niet mogelijk om als consultant parttime aan het werk te zijn. Daarom moesten we verder zoeken.”

Poule van medewerkers
De P&O-manager kwam tot de conclusie dat er bij Berenschot ook het nodige werk gedaan is, waarvoor het misschien niet nodig is om fulltime te werken. “Denk aan kortlopende projecten of het doen van deskresearch. Daarom gaan we in 2015 beginnen met een poule van medewerkers met een beperking die verschillende afdelingen bij hun werkzaamheden kunnen ondersteunen. We hebben nu al met negen kandidaten gesprekken gevoerd en daar zitten volgens mij wel een paar goede tussen!”

Om de begeleiding goed te regelen en de werkzaamheden van deze poule te coördineren, heeft Hoex een extra P&O-medewerker aangenomen. “Deze mevrouw hebben we ook via ‘Utrecht Onbeperkt aan de Slag’ gevonden en zij gaat ons helpen om de nieuwe medewerkers in te werken en de werkzaamheden van deze nieuwe mensen in de organisatie in te bedden.”

Een startpunt
Een poule van medewerkers met een beperking is namelijk niet het einddoel van Bart Hoex. “Het is een startpunt. We vinden het goed om het initiatief te nemen en mensen op deze manier een kans te bieden. Dan leren onze medewerkers deze doelgroep ook beter kennen en persoonlijk contact is altijd de beste manier om drempels weg te nemen. Ik noem dit het ingroeimodel: we gaan gewoon van start en kijken stapje voor stapje wat we moeten doen om er een succes van te maken.”