Betervenlo: Je moet doordringen tot de kern van wat mensen drijft


betervenlo-20160412_214707

Arbodienst Betervenlo noemt zichzelf een onestop-shop voor alles rond het thema welzijn. Klanten kunnen bij Betervenlo terecht voor alle vragen over verzuim, gezondheid, vitaliteit en re-integratie. Maar het bedrijf doet meer en is medeoprichter van a4works, een coöperatie zonder winstdoelstelling die 45-plussers naar werk wil begeleiden.

Bij Betervenlo werken 11 mensen, waaronder ook een 45-plusser die zijn baan was kwijt geraakt en moeite had om weer aan de slag te komen. Voor Ambaum een kwestie van ‘practice what you preach’. “Wij vinden dit een belangrijk onderwerp en dus willen we dat als bedrijf niet alleen met de mond belijden, maar ook laten zien.”

Blijf je ontwikkelen

Ambaum gaat het onderwerp, werkloosheid onder 45-plussers, duidelijk aan het hart. Hij noemt het een categorie mensen die overal tussenin valt. “Dit is een groep die de maatschappij nog heel veel te bieden heeft. Laten we toch ons voordeel doen met al die ervaring die nu maar thuis op de bank zit.” Toch weet de directeur van de arbodienst ook dat het nog niet zo makkelijk is om wat oudere mensen op de arbeidsmarkt te plaatsen. “Wij hebben de motivatie om mensen te helpen, mensen moeten zelf de motivatie meebrengen om geholpen te willen worden. En werkgevers moeten er – meer dan nu vaak het geval is – voor open staan.”

Om die potentiële werkgevers te overtuigen, verwacht Ambaum ook van de werkzoekenden dat ze met hun tijd mee willen gaan. Bijvoorbeeld door bijscholingscursussen te volgen. “Je moet niet in hokjes denken, soms is het voor mensen goed om een nieuwe carrièrerichting in te slaan. Daar hoort ook de bereidheid bij om je te blijven ontwikkelen. Dat is niet altijd makkelijk, maar wel noodzakelijk. Dat vertellen we ook altijd heel eerlijk aan cliënten.”

Mensen zijn geen bouwpakketjes

Eerlijkheid noemt Ambaum sowieso een cruciale pijler onder zijn werkwijze. Hij gelooft in een directe samenwerking tussen re-integratiecoach, kandidaat en potentiële werkgever. “Dit vak is een kwestie van mensen kennen. Je moet tot de kern van iemand komen om te weten waarom hij of zij zich op een specifieke manier gedraagt.”

Dat vraagt eerlijkheid van alle kanten en gaat verder dan alleen werk. “Mensen zijn geen bouwpakketjes. Als ze problemen in de persoonlijke sfeer hebben, dan werkt dat door op het werk. Wij proberen ze daarom ook te ondersteunen in persoonlijke of financiële problemen. Pas als de basis op orde is, kun je gaan denken aan re-integratie op de arbeidsmarkt en kun je met een gerust hart tegen een kandidaat zeggen: pak de kansen die je geboden worden!”