Bijenkorf Maastricht: We willen mensen aan een baan helpen


De Bijenkorf Maastricht streeft naar inclusief werkgeven. Het woord is aan HR-manager Wilma Lengkeek. “We proberen hét premium warenhuis van Nederland te zijn. Daarin willen we verrassend en inspirerend zijn, voor zowel klanten als werknemers. Dus streven we ook naar optimale ontwikkeling en ontplooiing van iedereen die bij ons werkt.”

Eerste ervaring

De Bijenkorf heeft al eerder, in 2012, ervaring met inclusief werkgeven opgedaan. “Om op zondag open te kunnen zijn, hebben we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aangenomen. Van de drie kandidaten die toen bij ons kwam werken, was één plaatsing erg succesvol. Wij vonden het een goede start, maar de resultaten konden beter. Deze eerste ervaring heeft onze blik op maatschappelijke verantwoordelijkheid vergroot.”

Vakkenvuller met buddy

Na het eerste project heeft de Bijenkorf in Maastricht nu een aantal mensen vanuit een WW-situatie in dienst. Ook werd een 55-plusser aangenomen. “We hebben ook een werknemer met een beperking in dienst. Hij vervult een gecreëerde vakkenvullersfunctie en doet zijn werk als de winkel nog niet open is.

Het vakkenvullen gaat, met wat begeleiding, prima. Door zijn beperking is hij echter niet in staat tot klantencontact. Daarom hebben we geregeld, dat hij samen met een collega, zijn buddy, zijn taken uitvoert. Daarnaast helpt een jobcoach hem om te communiceren met collega’s. Dit contact werkt tot nu toe helemaal goed, de collega’s vinden het erg leuk om met onze vakkenvuller samen te werken.”

Kandidaten vinden

“We merken bij ons in de regio en in de branche dat het lastig is om kandidaten te vinden,” legt Wilma uit. Puur vanuit de doelgroep Wet Banenafspraak is de vakkenvuller de enige aanstelling. “We krijgen weinig kandidaten uit de gemeente. Ook bij UWV en het WerkgeversServicepunt is het vinden van geschikte mensen lastig. De matching moet goed zijn en dat is tot nu toe nog niet zo geweest. We kunnen werkzaamheden aanpassen, maar we zijn wel een winkel en hebben te maken met klanten. Als daar de frictie zit, zijn de mogelijkheden beperkt.”

Blijven openstaan voor mogelijkheden

De Bijenkorf Maastricht blijft de blik richten op inclusief werkgeven en de tijd nemen om hierin te groeien. Maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, is volgens Lengkeek een van de belangrijkste redenen om met het onderwerp aan de slag te gaan.

“We willen mensen aan een baan helpen. Het draagt bij aan de werksfeer, doordat de mensen uit de doelgroep zo enthousiast zijn. Al zijn we bij ons in de winkel misschien wat beperkt in onze middelen voor mensen met een arbeidsbeperking. Als ik succesverhalen hoor van andere inclusieve werkgevers, denk ik, dat willen wij ook. Daarom blijven wij aan de slag.”

Deel dit bericht
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin