Bloemendal: Mensen moeten kunnen blijven werken


Bloemendal is een algemeen bouw- en installatiebedrijf met vijftig werknemers. Zij realiseren zoveel mogelijk projecten in nieuwbouw, onderhoud en reparatie met een aantal vaste partners en partijen. Ook inclusief werkgeven staat er hoog in het vaandel. Eigenaar Bert Boeijink deelt zijn ervaringen rondom de Wet Banenafspraak en werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat bij Bloemendal centraal. Bij het aannemen van opdrachten wordt gekeken of deze in het MVO-kader passen. Zoals het verbouwen van middelbare colleges naar Frisse Scholen, door daar nieuwe ventilatiesystemen en verlichting in te plaatsen. Ook met de Banenafspraak zijn zij al jaren bezig.

Bert: “Onze projectleider onderhoud bijvoorbeeld. Hij heeft jarenlang als tegelzetter gewerkt. Uiteindelijk is hij afgekeurd, het werk werd te zwaar. Hij heeft toen een stageplek gezocht en gevonden om te leren tekenen. Dat vond ik prima. Hij heeft het projectleiderschap daarna prima opgepakt. Onze opdrachtgevers zien dat hij een harde werker is en vragen zelfs specifiek naar hem als projectleider. Als je twintig jaar geleden had gezegd dat hij als projectleider  zou eindigen, had niemand je geloofd.”

Duurzaam plaatsen

Bert gelooft in de kracht van een duurzame plaatsing. “Mensen moeten kunnen blijven werken. Er zijn altijd mensen die door hun handicap niet kunnen functioneren. Maar met iemand die al lang thuiszit, daar moet je echt intensief mee aan de slag. Als mensen komen stagelopen en je ziet dat zij willen en kunnen, moet je ze helpen om aan de slag te blijven gaan.

Je kunt dan met je werknemer gaan uitvinden wat hij precies kan en wil. Dat kost tijd, het is een investering, dat was ook zo bij onze projectleider. Maar die tijd krijg je dubbel weer terug, want als ze het zelf willen zijn ze zeer gemotiveerd. In de bouw zijn we van het gaan en doen. En als iemand niet in de uitvoering kan werken vanwege een arbeidshandicap, hebben we ook voorwerk en administratief werk. Ook daar zijn mensen voor nodig.”

Privacy

“Waar ik vaak wel nog tegenaan loop is privacy. De Gemeente Leusden heeft de afgelopen periode geprobeerd de gemeentelijke regels te versimpelen. Het is tegenwoordig bijvoorbeeld veel makkelijker om bij werkzaamheden een vuilcontainer ergens neer te zetten. Maar het sociale domein is onaantastbaar. De privacy van de burger, maar daarmee ook de werkzoekende met een arbeidsbeperking, is bijna het grootste goed.

Als het geheim is wat er met iemand aan de hand is en hij of zij wil dat niet vertellen, kunnen wij als werkgever ook weinig betekenen. We kunnen dan geen inschatting maken of iemand goed bij ons zal kunnen functioneren of niet. Daarin moeten we een balans vinden. Er kunnen toch vast wel regels gemaakt worden over privacy, maar dan wel zo dat mensen aan de gang kunnen gaan?”

Fantastische verhalen

Bert vind het aannemen van werknemers met een beperking een aanrader. “Je weet niet wat je mist als je niet meedoet. Het haalt vooroordelen weg, niet alleen bij jezelf als werkgever maar ook op de werkvloer. Zelfs bij de werknemer die je erop aanneemt. Het is geen hogere wiskunde om iemand aan te nemen met een arbeidsbeperking. Daar moet wel een andere mindset voor komen binnen de maatschappij.

Ik zeg dan ook: als je de keuze hebt, kies dan voor een werknemer met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij zijn vaak het meest gemotiveerd om aan de slag te gaan. Dit zorgt ook voor een hoge loyaliteit en het levert jouw bedrijf fantastische mensen op. Als je even met ze zit om te vragen waar ze vandaan komen, hoor je altijd hun verhalen. En krijg je begrip voor ze.”