BMA Ergonomics: “MVO hoort er gewoon bij”


BMA-DNZ-01-header

Deze week in de spotlight:
Wie: Sonja van der Voort van BMA Ergonomics
Wat: Stages en werkervaringsplekken voor mensen met een beperking
Waarom: “Het kan, dus doen we het”
Hoe: Samenwerking met SW-bedrijven


Kantoorstoelenproducent BMA Ergonomics biedt stages en werkervaringsplekken aan mensen met een beperking. Operations Director Sonja van der Voort: “Ze doen hun werk goed en ik vind het zelf heel erg mooi om iets voor mensen te kunnen betekenen.”

BMA-DNZ-04BMA Ergonomics werd 25 jaar geleden opgericht als ergonomisch adviesbureau. “Van adviseurs zijn we producenten geworden, toen we merkten dat er maar weinig goede kantoorstoelen op de markt waren. Sinds 1996 produceren we daarom onze eigen kantoorstoelen.”

In Zwolle heeft BMA een fabriek met circa 70 medewerkers. Daar wordt het assemblagewerk gedaan. “Die werkzaamheden zijn bij uitstek geschikt voor mensen met een beperking, want het is goed onder te verdelen en af te stemmen op ieders capaciteiten. En onze instelling is: we hebben de mogelijkheid om deze mensen werk te bieden, dus doen we het ook!”

Samenwerking met SW-bedrijven
Inmiddels heeft BMA een langdurige samenwerking met drie SW-bedrijven opgezet. “Bepaalde werkzaamheden besteden we uit aan twee van die SW-bedrijven en SW-bedrijf Wezo heeft drie medewerkers permanent bij ons gedetacheerd. Daarnaast bieden wij stages en werkervaringsplekken aan mensen met een beperking. In principe blijven deze medewerkers drie of zes maanden bij ons en zo krijgen ze de kans te leren wat werken inhoudt.”

De stagiairs en de door het SW-bedrijf gedetacheerde medewerkers worden begeleid door de leidinggevenden van BMA. “We werken met kleine teams, dus dat loopt prima. En als we onzeker zijn over de juiste begeleiding, vinden we hulp bij de begeleiders van Wezo. Tot nu toe werkt dat voor ons heel positief.”

Wakker schudden
Van der Voort heeft overwegend positieve ervaringen met de medewerkers die ze via het SW-bedrijf binnenkrijgt. “Voor mij is het heel simpel, maatschappelijk verantwoord ondernemen hoort er gewoon bij. Bovendien doen deze mensen hun werk heel goed en het geeft mij een goed gevoel om iets te kunnen betekenen.” Dat is ook de reden dat Van der Voort niet per se tegen een eventueel quotum is. “Ik weet niet of het verstandig is om inclusief ondernemen af te dwingen, maar een dreigend quotum kan de boel wel een beetje wakker schudden. Dat lijkt me alleen maar goed.

Dat is ook de reden dat Van der Voort niet per se tegen een eventueel quotum is. “Ik weet niet of het verstandig is om inclusief ondernemen af te dwingen, maar een dreigend quotum kan de boel wel een beetje wakker schudden. Dat lijkt me alleen maar goed.”


Gouden tip
Sonja van der Voort – BMA Ergonomics
Stap over de drempel
“Ik denk dat veel ondernemers last hebben van drempelvrees, maar ik kan iedereen aanraden om over die drempel heen te stappen. Inclusief ondernemen is een uitstekende manier om verscheidenheid in je bedrijf te creëren en dat vind ik niet alleen persoonlijk, maar ook vanuit het bedrijf belangrijk.”

Lees de partnerpagina van BMA Ergonomics B.V.