BNS Data Logistics: Werkgelegenheid creëren en klanten helpen sociaal te ondernemen


Logistiek dienstverlener BNS Data Logistics ziet ‘Distributie’ en ‘Fullfillment’ als haar kerntaken. Het bedrijf levert hardware op het gebied van dataconnectiviteit, zoals modems en IP-producten. Daarnaast biedt het service en ondersteuning.

Het internationaal actieve BNS, met vestigingen in Engeland en Frankrijk, heeft 65 medewerkers in Nederland en is gevestigd in Vianen (Utrecht). Martin Veenendaal is als accountmanager verantwoordelijk voor de nieuwe tak die het bedrijf aan het opzetten is: Social Fullfillment. Hij wordt daarbij terzijde gestaan door commercieel manager Jeroen van Kerkhof.

BNS vind het belangrijk om de betreffende doelgroep een daadwerkelijke kans op de arbeidsmarkt te geven. Veenendaal: “Daarom pakken we onze verantwoordelijkheid. Een eventueel quotum is daarbij minder van belang. Het gaat om de mensen met een arbeidsbeperking.”

Interessante formule

Daarvoor heeft BNS een interessante formule bedacht. Enerzijds wil het binnen de eigen werkprocessen kijken waar het geschikte werkzaamheden voor mensen met een arbeidsbeperking heeft. Maar anderzijds wil het ook nieuw – en niet per se met de eigen corebusiness verbonden – werkzaamheden binnenhalen. Juist om werkgelegenheid te scheppen voor de doelgroep. “Door deze doelgroep in te gaan zetten in ons arbeidsproces helpen wij indirect ook onze klanten om sociaal te ondernemen,” zegt Van Kerkhof.

“Binnen de gehele organisatie, dus van directie tot werkvloer van BNS leeft dit ontzettend belangrijke onderwerp, meent Veenendaal. Maar het werk van BNS is gespecialiseerd en daarom niet altijd automatisch geschikt voor mensen uit de doelgroep. “Als we binnen onze eigen processen kansen zien voor mensen met een beperking, zullen we het zeker niet nalaten. Maar we willen meer.”

Daarom is BNS in de regio op zoek naar bedrijven en organisaties die eenvoudig logistiek werk willen uitbesteden. Van Kerkhof: “Wij zijn een groep mensen met een arbeidsbeperking aan het opleiden om dat werk te doen. Zo creëren we werkgelegenheid en helpen we andere bedrijven te voldoen aan de eisen van de Participatie- en Quotumwet.”

Groep mensen opleiden

Volgend jaar wil BNS een groep van tien mensen uit de doelgroep in dienst om dit in de navolgende jaren steeds met vijf personen uit te breiden. De expertise om begeleiding te bieden, heeft het bedrijf in huis. Van Kerkhof: “Goede begeleiding is persoonlijk en individueel. We beschikken over mensen die daar ervaring in hebben, ook omdat bij BNS al eerder groepen mensen uit de doelgroep gedetacheerd zijn geweest.”

Dat de groep in eerste instantie werkzaamheden gaat verrichten die niet tot het ‘eigenlijke’ werk van BNS hoort, betekent volgens Van Kerkhof en Veenendaal niet dat ze een afzonderlijke tak binnen het bedrijf gaan vormen. “Juist niet. Ze zijn gewoon in dienst en horen er helemaal bij.”


Voor meer informatie over het sociaal ondernemen van BNS kunt u contact opnemen met Martin Veenendaal: 06 – 41158344 of via martin.veenendaal@bns.nl.