Kerst is niet compleet zonder het bijbehorende pakket van de baas. En hoewel de meesten onder ons zich waarschijnlijk niet afvragen waar die pakketten nou precies vandaan komen, zijn er wel degelijk bedrijven die er gespecialiseerd in zijn. Brandwijk Kerstpakketten is een van die bedrijven.
Na een korte loopbaan als ambtenaar besloot Dick Brandwijk het over een andere boeg te gooien en opende hij een kaas- en delicatessenwinkel. Vanuit die zaak begon hij al met het verkopen van kerstpakketten. Dat initiatief leidde er toe dat hij nu – zo’n 30 jaar later – samen met zijn vrouw eigenaar is van een kerstpakketten- en promotieartikelen bedrijf. “We zijn een echt familiebedrijf, ook mijn 3 dochters werken in de zaak.”
Het verhaal erachter
Iedereen die weleens een kerstpakket heeft gehad, zal de afgelopen jaren hebben gemerkt dat de pakketten behoorlijk zijn veranderd. Van de standaarddoos met levensmiddelen tot een lijst op internet met talloze keuzes. “Het verhaal achter de kerstgeschenken wordt steeds belangrijker. Daar spelen wij op in door duurzame producten aan te bieden, maar bijvoorbeeld ook producten die in een sociale werkplaats zijn gemaakt.”
Maar Dick Brandwijk gaat verder dan dat. Zijn bedrijf kreeg meerdere certificaten op MVO-gebied, bijvoorbeeld voor zijn pogingen de CO2-uitstoot terug te dringen. Daar gaat een vrij simpele filosofie achter schuil. “Ik houd niet van een halfzachte aanpak. Als ik iets doe dan doe ik het ook goed en ga ik niet zitten klooien. Ik ben geen geitenwollensokkentype, maar als je iets positiefs bij kunt dragen, moet je het gewoon doen. Daarom hebben we een milieuvriendelijk en energiezuinig gebouw en rijd ik ook in een elektrische auto.”
Inspiratie
En daarom werken er ook al jaren mensen met een beperking bij Brandwijk Kerstpakketten. “Ik was jaren geleden bij een klant met een blinde telefoniste. En dat vond ik inspirerend. Dus nam ik me voor om – als we eenmaal groot genoeg waren – zelf ook mensen met een beperking in dienst te nemen. Dus toen dat moment daar was, hebben we dat meteen gedaan.”
Brandwijk kent dus het belang van positieve en inspirerende voorbeelden. Dat is een van de redenen dat hij al vroeg partner werd bij De Normaalste Zaak. Met Jacco, een medewerker met een hoge dwarslaesie, bezocht hij dan ook regelmatig partnerbijeenkomsten. Jacco werkt helaas niet meer voor Brandwijk. “Hij vond zelf dat hij niet goed genoeg meer presteerde. Dat vond ik onzin, maar ik kon het hem jammer genoeg niet uit zijn hoofd praten.”
Op dit moment werken er nog meerdere mensen met een beperking bij het bedrijf en in het drukke seizoen besteedt Brandwijk ook veel werkzaamheden uit aan het SW-bedrijf. “We hebben hele goede ervaringen met de jobcoaches van het UWV. Die zijn echt onmisbaar in de begeleiding en de samenwerking met de andere medewerkers. Vroeg of laat ontstaan er namelijk altijd wel wat spanningen, en dan is het goed dat de jobcoaches de ergste kantjes er van af kunnen halen.”