Brandwijk Kerstpakketten


Wat doet uw bedrijf en wat is de omvang van uw personeelsbestand?

Brandwijk Kerstpakketten is al ruim een kwart eeuw gespecialiseerd in kerstpakketten en levert een groot aantal onderscheidende themapakketten. Promo.nl profileert zich met relatiegeschenken, promotieartikelen en custom made producten. Bij Brandwijk Kerstpakketten werken zeven fulltimers, bij Promo.nl vier. Daarnaast maakt Brandwijk Kerstpakketten jaarlijks gebruik van circa zeventig oproepkrachten.

Waarom kiest u ervoor mensen met een kwetsbare positie een werkend perspectief te bieden binnen uw bedrijf/organisatie?

Vijftien jaar geleden was directeur/eigenaar Dick Brandwijk te gast bij Ingenieursbureau Wolter & Dros in Amersfoort. Daar werkte een blinde telefoniste en dat raakte hem en zijn vrouw Pieta. Zij besloten toen dat ze, als de gelegenheid zich zou voordoen, ook een arbeidsplaats zouden realiseren voor iemand die buiten zijn schuld geen plaats heeft in het arbeidsproces.

Wat wilt u op dit vlak bereiken/wat heeft u bereikt?

Brandwijk heeft in 2011 Jaco Schouten, een lichamelijk gehandicapte man, in dienst genomen. Dick en Pieta Brandwijk vinden hem een verrijking voor hun bedrijf, ‘hij draagt enorm bij aan onze organisatie. Wij hopen andere ondernemingen te stimuleren dit voorbeeld te volgen. Bovendien draagt het bij aan het zelfbewustzijn van het personeel. Dat ervaart dat gezondheid en mobiliteit geen vanzelfsprekendheid zijn.

Wat zijn uw (leer)ervaringen/vragen?

Normaal gesproken moet je medewerkers stimuleren en activeren maar Brandwijk heeft het tegenovergestelde ervaren. “De bewijsdrang van Jaco was zo groot dat wij hem moesten afremmen ten einde hem tegen zichzelf te beschermen.” Om alle druk weg te nemen is Brandwijk een tweejarig dienstverband met hem aangegaan. Aan het einde van die periode wordt het geëvalueerd.

Wat ziet u als de belangrijkste knelpunten en wat ziet u als oplossingen?

Brandwijk heeft ervaren dat het aannemen van een gehandicapte werknemer niet onderschat moet worden. Goede advisering en voorlichting, ervaring vanuit het UWV en een ervaren jobcoach zijn van groot belang om een dergelijk proces te begeleiden en tot een succes te maken.

Heeft u inspirerende en of leerzame verhalen?

Op een bijeenkomst georganiseerd  door de VVD afdeling Zaltbommel en in aanwezigheid van staatsecretaris Paul de Krom (VVD) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid spraken in juni vele ondernemers met elkaar over de mogelijkheden om mensen met een kwetsbare positie te betrekken in het arbeidsproces.
Brandwijk: “In dezen werken we samen met BSH Arbeidsdeskundig Advies uit Uden, een gerenommeerd bureau op dit terrein, waarvan de eigenaar zelf ook gehandicapt is.”
Ondernemer Dick Brandwijk motiveerde zijn keuze voor Jaco Schouten, een werknemer met een lichamelijke handicap. Jaco zelf vertelde over zijn duikongeluk op twaalfjarige leeftijd, de dwarslaesie die dat tot gevolg had en de keuzes die hij moest maken om verder te gaan met zijn leven. Op HBO-niveau rondde hij zijn studie af en hij voelt zich door zijn baan bij Brandwijk een volwaardig werknemer op de arbeidsmarkt en lid van de maatschappij.
Velen spraken daarna uitvoerig over mogelijkheden mensen met een kwetsbare positie bij hun bedrijf te betrekken. Een aantal van hen sloot zich terplekke aan bij De Normaalste Zaak.

Waar heeft u behoefte aan, cq wat kan De Normaalste Zaak voor u betekenen?

Brandwijk hoopt via De Normaalste Zaak ervaringen te kunnen delen met andere ondernemingen die mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt hebben aangenomen en samen nog meer bedrijven enthousiast te maken voor dit initiatief.

Deel dit bericht