De vader van huidige eigenaar Jack Stuifbergen lapte ramen in ruil voor een pakje shag. Tegenwoordig biedt Breedweer Facilitaire Dienstverlening werk aan rond de 300 mensen, waarvan 36% op de een of andere manier op afstand van de arbeidsmarkt stond.
Breedweer – genoemd naar de wijk in Heemskerk waar vader Stuifbergen zijn eerste ramen lapte – maakt niet alleen schoon, maar biedt zijn klanten een breed palet aan facilitaire dienstverlening: “van groenvoorziening en glasbewassing, tot catering of beveiliging,” somt eigenaar Jack Stuifbergen op.
Stuifbergen junior kwam in de zaak nadat hij zijn ouders hielp bij die voor het eerst mee wilden dingen naar een Europese aanbesteding. Na het winnen van die aanbesteding, zat hij plotseling te springen om mensen. “Toen zag ik een advertentie van het UWV en zo kwamen we voor het eerst in aanraking met de doelgroep.”
Eyeopener
Dat bleek een eyeopener voor Stuifbergen. Een van de mensen die toen bij Breedweer binnenkwam, kon via het facilitair bedrijf namelijk een opleiding volgen. “En toen ze haar diploma haalde, kwam ze met tranen in haar ogen naar me toe. Ze was ongelooflijk trots, want in haar omgeving had iedereen altijd tegen haar gezegd dat ze te dom was om een diploma te halen. Toen wist ik: dit zijn mensen waar veel meer in zit dan ze zelf of anderen denken.”
Stuifbergen besloot daarop zijn primaire doel te verleggen en van Breedweer een social enterprise te maken. De ondernemer is andersom gaan denken, met als doel een zo groot mogelijke maatschappelijke impact te genereren. “Dat doen we onder andere met onze academy, waarin we mensen scholen tot mbo-niveau en kandidaten die de opleiding afronden een baan garanderen – bij ons of bij een van onze concurrenten – zodat mensen zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen.”
Elkaar helpen
De opleiding duurt in principe een jaar en ongeveer 75% van de kandidaten die aan de opleiding begint, rondt deze ook af. Tijdens de opleiding worden de leerlingen begeleid door ervaren Breedweer-medewerkers. “Al werkend is er zo een soort buddysysteem ontstaan waarin de collega’s elkaar helpen. De combinatie van werken en leren slaat aan, want zo halen ook mensen die dat eerder niet lukte toch een diploma.”
Wat uit noodzaak begon, is nu echt omgeslagen tot idealisme. En zoals alle idealisten, wil ook Stuifbergen het goede woord graag verspreiden. “Ik wil graag een appèl doen aan mijn collega-ondernemers. Als iedereen zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid pakt, helpen we samen deze groep mensen aan het werk. Iedereen kan het en hoe mooi is het niet als we dat doel zouden bereiken!”