Brouwerij De 7 Deugden: “Het is een geweldige uitdaging om dit bedrijf te laten bloeien”


Deze week in de spotlight:
Wie: Garmt Haakma van Brouwerij De 7 Deugden
Wat: Brouwerij met werknemers voor wie een gewone baan niet vanzelfsprekend is
Waarom: “Werk kan zoveel voor mensen betekenen”
Hoe: Een veilige omgeving creëren


Garmt Haakma koos er in 2011 bewust voor om een bedrijf op te zetten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De werkzaamheden in een brouwerij leken hem daarvoor ideaal: “We werken op kleine schaal en maken echt een product om trots op te zijn.

Voor hij met zijn brouwerij in Amsterdam West begon, werkte Haakma op de HR-afdeling van meerdere bedrijven. Daar kwam hij ook voor het eerst op het idee om een bedrijf op te zetten voor mensen met een beperking. “Op een gegeven moment kon ik iemand met een beperking geen plek geven. Daar heb ik echt wakker van gelegen, want ik weet wat werk voor mensen kan betekenen. Daarom wilde ik zelf iets opzetten.”

Specifieke werkzaamheden
Op dit moment heeft Haakma vijftien mensen in dienst. Al zijn medewerkers hebben een andere beperking en een ander werkritme. Sommige werken 3 hele dagen per week, andere 2 uur per dag. “Het brouwproces is half geautomatiseerd en we hebben sinds kort een brouwmeester in dienst. Voor de andere medewerkers hebben we de werkzaamheden gezocht, bijvoorbeeld etiketteren, die precies passen bij hun capaciteiten.”

Haakma kwam op verschillende manieren in contact met zijn medewerkers. Een deel werkt via een SW-bedrijf op detacheringsbasis bij de brouwerij en een ander deel kwam gewoon aanwaaien. “Onze mensen zijn echt ontzettend gemotiveerd. Dat is heel leuk om te zien en daarom is het ook een prachtige uitdaging om dit bedrijf te laten bloeien.”

Doorstroming
Dat zijn medewerkers het goed naar hun zin hebben, blijkt ook wel uit het minimale verloop. Toch is Haakma van plan om de doorstroming te bevorderen. “We hebben een veilige omgeving gecreëerd waar iedereen zich op zijn gemak voelt. Dat is enerzijds natuurlijk fijn, aan de andere kant wil ik ook dat mijn medewerkers doorstromen naar andere bedrijven en nieuwe dingen leren. Dan komt er ook weer plaats voor anderen. Er zijn immers genoeg mensen zonder werk die nog wachten op een kans!”

Brouwerij De 7 Deugden heeft 7 bieren in het vaste assortiment en brouwt daarnaast nog 6 seizoensbieren. Bierliefhebber Haakma ontwikkelde zijn speciale bieren zelf. “We werken op kleine schaal en maken een product om trots op te zijn: bijzondere bieren voor echte liefhebbers. Gelukkig weten de klanten ons steeds beter te vinden en maken we een gestage groei door.”


Gouden tip
Garmt Haakma – Brouwerij De 7 Deugden
Geef vertrouwen en neem de tijd
“Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt zijn vaak heel onzeker over hun eigen kunnen. Geef ze daarom veel vertrouwen en ook de tijd. Alleen dan kunnen mensen echt laten zien of ontdekken welke mogelijkheden ze hebben.”

Lees de partnerpagina van Brouwerij De 7 Deugden

Deel dit bericht