Bureau de Bont: Het moet geen hobbydingetje worden


Bureau de Bont

Bedrijven en instellingen in de bouw- en zorgsector kunnen bij Bureau de Bont uit Amersfoort terecht voor organisatieadvies en projectondersteuning. Het kantoor werkt met in totaal 25 vaste medewerkers en een aanzienlijk aantal flexibel inzetbare krachten, vertelt directeur Zorg & Welzijn Oscar Schneider.

De project- en organisatieadviseurs van Bureau de Bont werken meerdere dagen per week op locatie of vanuit huis voor hun respectievelijke opdrachtgevers. Dat vraagt volgens Schneider behoorlijk wat zelfstandigheid van zijn mensen. “Alleen op maandag is iedereen bij ons op kantoor en verder werken er binnen specifieke projecten natuurlijk meerdere medewerkers samen.”

Vorig jaar werd Schneider benaderd door iemand uit zijn netwerk, een man met een geschiedenis van psychische problemen, die op zoek was naar een leer-/werkplek. Hij was daar meteen voor in, maar wilde zo’n leer-/werkplek niet linken aan de normale werkzaamheden van zijn adviseurs. “Wij werken direct in opdracht van de klant, bijna altijd onder tijdsdruk. Dat is niet de ideale situatie voor iemand die moet wennen aan werk.”

Geen hobbydingetje
Daarom, en omdat de opleiding van de kandidaat in kwestie geschikt bleek, creëerde Schneider een plek bij al een bestaand, intern project. “Daardoor stond er minder druk op. Maar het was wel echt werk, geen hobbydingetje. Het ging over het management van sociaal kapitaal en dat is een onderwerp dat wij van groot belang achten voor ons kantoor.”

Omdat het om een intern project ging, kon Schneider meer tijd vrijmaken voor de begeleiding. “Dat ging in eerste instantie om werkinhoudelijke dingen. Ik merkte echter ook dat iemand die al langer niet, of misschien nog nooit, heeft gewerkt, echt moet vijlen aan zijn werknemersvaardigheden. Gewoon basale dingen als op tijd komen en je aan de afspraken houden. Maar je zag dit steeds beter gaan en dat geeft natuurlijk ook voldoening.”

Positieve ervaring
De opgedane ervaring smaakt volgens Schneider naar meer. Dat was ook de reden dat Bureau de Bont zich aanmeldde bij De Normaalste Zaak. “Zowel inhoudelijk, deze man heeft gewoon prima werk geleverd, als ook op het gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid is het goed bevallen. We gaan niet actief de boer op om kandidaten te vinden, maar we staan er zeker voor open om zowel aan de zorg- als aan de bouwkant een leer-/werkplek voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt te creëren.”