Bureau HTM: “Het gaat ook om die drie leerlingen die niet over de bok konden”


Als bedrijven bij Bureau HTM aankloppen voor advies, is er meestal iets aan de hand. Het bedrijf van Chert Hento adviseert ondernemingen op de gebieden leiderschap, gedrag en communicatie. Als een afdeling of een team niet goed functioneert, ligt dat er volgens Hento vaak aan dat “we slecht in staat zijn de drijfveren van de ander te zien”.

Bureau HTM richt zich er daarom Bureau HTMvooral op om de sociale processen zichtbaar te maken en de verschillende teamleden te laten zien waarom de collega’s handelen zoals ze doen. “Eerst moet je zien wat er gebeurt en waarom. Dat is het halve werk. De volgende stap is dat je respect voor elkaars drijfveren op moet brengen.”

Hoelang de begeleiding door Bureau HTM duurt, hangt af van de aard van de problemen waar de opdrachtgever mee te kampen heeft. “Als er een situatie is waarin de sfeer behoorlijk is verziekt, waar enorm veel ziekteverzuim is bijvoorbeeld, dan heb je meer tijd nodig; in andere situaties is alleen periodiek overleg al genoeg.”

Proactief
Overigens geven Hento en zijn vier collega’s niet alleen advies op het moment dat het al mis aan het gaan is. “Steeds meer bedrijven zien dat het zinvol is om proactief het gesprek aan te gaan. Dan ben je problemen natuurlijk voor en creëer je een veel prettiger werkomgeving. Daarnaast zijn we ook een erkend opleidingsinstituut en volgen duizenden mensen per jaar bij ons cursussen op het vlak van teamontwikkeling en leiderschap.”

Bureau HTM heeft een relatief kleine staf en werkt om de cursussen te geven samen met freelance docenten. In de staf heeft Hento ook plekken gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Wij zijn de hoofdhuurder van het mooiste gebouw van Zwolle, de Sassenpoort. Daar hebben we bijvoorbeeld de conciërgefunctie jarenlang in laten vullen door iemand met een beperking. Die plek is nu vrij zodat we op zoek zijn naar een nieuwe kandidaat.”

Persoonlijke missie
Maar Hento doet meer aan inclusief ondernemen. Hij is betrokken bij verschillende projecten die de arbeidsparticipatie van mensen met een beperking willen bevorderen – onder andere Meedoen Werkt in de regio Zwolle. “Ik zie het als een persoonlijke missie. Alle ondernemers moeten een steentje bijdragen, wij ook.”

Voor zijn carrière als bedrijfsadviseur was Hento gymleraar. “Daar was ik ook altijd meer bezig met die drie scholieren die niet over de bok kwamen dan de jongens en meisjes die hartstikke goed konden sporten. Ik vroeg me af hoe ik sport leuk kon maken voor ze en dat doe ik nu eigenlijk nog: hoe kunnen we mensen die het moeilijker hebben integreren in de maatschappij? Dat is de vraag en ik denk dat werk een goed antwoord is.”

Lees de partnerpagina van Bureau HTM.

 

Deel dit bericht