Business Art Service: “Ook met kunst kun je maatschappelijke betrokkenheid tonen”


Deze week in de spotlight:
Wie: Berit van Dobbenburgh van Kunst.nl | Business Art Service
Wat: Kunst van mensen met een beperking
Waarom: “We zijn er trots op een podium te kunnen bieden”
Hoe: Selecteren op kwaliteit


Business Art Service is de grootste kunstuitleen van Nederland. Het bedrijf voorziet zowel bedrijven en instellingen als particulieren van kunst en heeft ongeveer 55.000 kunstwerken in hun collectie. Daaronder ook kunst die gemaakt is door mensen met een beperking.

Wouter van Donselaar: Connexion

Wouter van Donselaar: Connexion

De kunstuitleen functioneert als een bibliotheek, waarbij bedrijven voor minimaal een jaar kunst kunnen huren. “De meeste klanten wisselen één keer per jaar of per twee jaar van collectie,” vertelt BAS-directeur Berit van Dobbenburgh. “Kunst is natuurlijk trendgevoelig, tien jaar geleden hingen overal Corneilles en tegenwoordig is fotografie erg gevraagd. Daarom is het voor veel bedrijven, en ook particulieren, een goede oplossing om de kunstwerken via ons te huren, ervan te genieten en na een tijdje weer te vervangen door iets nieuws.”

Bernard Vink: Open en Dicht

Bernard Vink: Open en Dicht

Maatschappelijke betrokkenheid tonen
Enkele jaren geleden merkte Van Dobbenburgh dat haar klanten interesse kregen in kunst die gemaakt is door kunstenaars met een beperking. “Voor veel instellingen is kunst een interessante manier om hun maatschappelijke betrokkenheid te tonen. Op dit moment hangt deze kunst bijvoorbeeld bij ministeries en UWV-kantoren en er komen ook steeds meer commerciële bedrijven bij.”

Van Dobbenburgh is er trots op dat BAS ook kunstenaars met een beperking een podium biedt. “Op deze manier leveren we een bijdrage aan hun welzijn. Elke kunstenaar wil immers dat zijn werken een publiek bereiken en werken daar graag aan mee”.

Dat de kunstenaars misschien een beperking hebben, is niet per se te merken aan hun werk. BAS selecteert alle kunstwerken in de collectie op kwaliteit en authenticiteit. “Wij zoeken altijd naar werk van een bepaald niveau, met een duidelijk herkenbare handtekening. Om die te vinden, werken we samen met enkele gespecialiseerde ateliers en doen ook direct zaken met de kunstenaars.”

Anouk Barrau: Draaimolen

Anouk Barrau: Draaimolen

Niet alleen kunst
BAS leent niet alleen kunstwerken van mensen met een beperking uit, maar heeft ook zelf een medewerker met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst. “We vinden het belangrijk om ook zelf ons steentje bij te dragen en zijn dan ook blij dat in ons magazijn een wajonger werkt. We staan ook zeker open voor meer medewerkers met een beperking. De ervaring leert helaas dat het nog niet zo makkelijk is om kandidaten te vinden die aan het profiel voldoen, want we stellen natuurlijk wel bepaalde eisen aan onze medewerkers.”

*De kunstwerken die bij dit artikel staan afgebeeld, zijn gemaakt door kunstenaars met een beperking.

Lees de partnerpagina van Business Art Service

Deel dit bericht