Carapax IT: Kansen creëren voor mensen met autisme


Carapax IT begon in 2014 met een missie: uitstekende IT dienstverlening bieden en daarmee zoveel mogelijk goed opgeleide mensen met autisme duurzaam aan het werk helpen en houden. Inmiddels heeft het meer dan 50 mensen in dienst. Begin 2018 won Carapax IT de ondernemersprijs MKB Midden-Holland.

Slechts 28% van de naar schatting 190.000 Nederlanders met autisme heeft een reguliere baan. “Kansen creëren voor een groep mensen die door de arbeidsmarkt niet op waarde geschat wordt,” dat was volgens oprichters Addy Borst en Ronald van Vliet hun belangrijkste motivatie om de gezamenlijke onderneming Carapax IT op te zetten.

Carapax IT is een social enterprise. Het levert IT diensten en producten aan het bedrijfsleven, gemeenten en overheidsinstellingen. Borst en Van Vliet: “Het gaat vooral om software development, software testen, data science, het op afstand beheren van infrastructuren en data-analyse. Dat doen we bijvoorbeeld voor  PGGM, het Erasmus MC en de TU Eindhoven.”

Competence centers

Bij Carapax IT werken niet alleen, maar wel voornamelijk mensen met autisme. In totaal circa 80%. Het bedrijf is daarop ingericht. De zogeheten competence centers bieden een stabiele, prikkelarme werkomgeving. Technische ondersteuning en een autismecoach zijn altijd aanwezig. Van Vliet: “We hebben de processen zo ingericht dat onze medewerkers, allemaal experts op hun vakgebied, zich helemaal op hun opdracht kunnen richten.”

De sociale meerwaarde van deze aanpak is volgens Borst niet te overzien. “De opdrachtgevers verkrijgen hierdoor niet alleen IT diensten en producten tegen een aantrekkelijke prijs. Ze voldoen door de inzet van mensen met autisme ook aan de Banenafspraak en social return criteria bij aanbestedingen. Voor mensen met autisme is het resultaat dat ze een volwaardige positie in de maatschappij verwerven.”

Ondernemersprijs MKB Midden-Holland

De Carapax IT formule blijkt aan te slaan. Het bedrijf groeide sinds de oprichting uit tot een bloeiende onderneming met 2 vestigingen, in Gouda en Eindhoven, en meer dan 50 medewerkers. En het viel ook in de prijzen.

Begin dit jaar kreeg Carapax IT de ondernemersprijs MKB Midden-Holland. De jury roemde Carapax: ‘Niet het gat in de markt, maar het gat in de maatschappij staat centraal.’ De medewerkers van Carapax zijn trots op de prijs. “Ze voelen het als een persoonlijk succesverhaal, zegt Borst. “En terecht: wij vormen met zijn allen Carapax IT. Het is dan ook mooi dat het werk van getalenteerde medewerkers gewaardeerd wordt.”

Bekijk hier een korte introductie.