Chain Logistics: Coöperatieve aanpak participatieplaatsen gericht op doorstroom


Directeur Rob Jansen van Chain Logistics biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt graag plezier in werk, ritme en inkomen. Met zijn koeriersbedrijf laat hij zien dat je als ondernemer niet hard en puur zakelijk hoeft te zijn.

quote2

Ik ben tegen de Amerikaanse bedrijfscultuur, die ik als hard en  puur zakelijk ervaren heb. In een eerdere functie als afdelingsleider en lid van het managementteam leidde mijn sociale instelling tot discussies. Vijftien jaar geleden gooide ik dan ook het roer om met de overname van een klein koeriersbedrijf. Inmiddels is mijn bedrijf uitgebouwd met assemblage en distributie.

Pas sinds kort realiseer ik me dat mijn inmiddels overleden zwager die het syndroom van Down had de reden is geweest dat ik zo sociaal betrokken ben geraakt.

Gemeente stelt kandidaten voor

Chain Logistics biedt 15 vaste en 30 flexibele participatieplaatsen aan mensen uit de sociale werkvoorziening, bijstand en Wajong. Gemeenten stellen de kandidaten voor en deze werken met behoud van uitkering voor een periode. Bij kandidaten uit de gemeente Uden duurt zo’n periode drie maanden. Deze wordt regelmatig verlengd. In de gemeente Nijmegen duurt de periode een jaar.

Starten vanuit nulmeting

Als mensen voldoende gemotiveerd zijn, nemen we ze op in een trajectplan op basis van een nulmeting. Deze geeft duidelijkheid over kennis, mogelijkheden en beperkingen. In het trajectplan worden doelstellingen, mijlpalen en acties opgenomen. Dit leidt tot meetbare groeistappen en het wordt vastgelegd in het systeem van CVS Mens en Werk / OBA.

Dat is een jaren beproefd product onder andere bij overheden en bevat ook een Cliënt Volgsysteem, een Loonwaarde Adviestool LAT en een ePortfolio begeleidingsmodel voor de klant. Daaruit wordt ook een presentatie CV opgebouwd. Vanaf niveau VSO, PRO en VMBO kan hiervan mee gewerkt worden. Maar ook heel geschikt voor onze doelgroep.

Werkinhoud afstemmen op individu

In het begin leren medewerkers basisvaardigheden zoals op tijd komen en omgaan met collega’s. Voor de werkinhoud zoeken we aansluiting bij de uitkomsten van de nulmeting, de motivatie en hobby’s.

Mensen kunnen een heftruck besturen, hout bewerken, assembleren of in het magazijn werken. Ook is er koerierswerk voor mensen met een verzorgd uiterlijk en goede sociale vaardigheden. En voor de administratie vragen we enige basiservaring. Vanaf het begin wordt de loonwaarde gecertificeerd bepaald met als doel te groeien in productiviteit.

Basistraining door bedrijfsleider

Onze bedrijfsleider is verantwoordelijk voor opleiding en ontwikkeling. Hij let op werktijden, geeft werkinstructies en begeleidt de samenwerking.

Als de ontwikkeling de basisvaardigheden overstijgt, schakelen we een officieel opleidingsinstituut in. Bijvoorbeeld voor het behalen van een rijbewijs-C. Een re-integratiebureau verzorgt trainingen voor bijvoorbeeld solliciteren. In de incidentele gevallen dat het fout loopt wordt de gemeente ingeschakeld.

Uitstroom in eigen klantennetwerk

Van de deelnemers stroomt zeventig procent succesvol uit naar een contract van minimaal zestien uur werken per week gedurende een half jaar. Medewerkers gaan via ons eigen netwerk naar klanten, leveranciers en ondernemers op het industrieterrein. De bedrijven op het industrieterrein hebben een flexibele schil, waar de deelnemers terecht kunnen voor tijdelijke klussen.

Doorstroom is meestal uitstroom

Wij hebben zelf niet veel vaste medewerkers nodig. Onze vaste medewerkers zijn familie, komen uit onze eigen netwerken of via overname van een ander bedrijf. Incidenteel stromen mensen naar ons door. Van de vijf deelnemers in Uden komt er nu eentje bij ons in dienst. De bedrijfsleider uit Nijmegen komt ook uit de doelgroep. En we hebben iemand met een Wajong-uitkering en een kandidaat vanuit het jongerenloket aangenomen met een jaarcontract.

Voldoening als resultaat

Op deze manier werken levert ons vooral voldoening op. We hebben laatst een bijeenkomst georganiseerd over MVO loont. Ook zijn wij graag een voorbeeld voor andere bedrijven over hoe je commercieel een Sociale Werkvoorzieningsbedrijf kunt runnen door diversiteit aan activiteiten. Het is hard werken om het bedrijf structureel rendabel te houden maar het helpt dat wij niet streven naar winstmaximalisatie.

Tips voor andere werkgevers

  • Begin eraan vanuit eigen overtuiging. Het kost veel tijd, maar levert veel voldoening op.
  • Verdiep je in de materie en zie het als een uitdaging om er een succes van te maken.
  • Houd er rekening mee dat alles kan veranderen, zoals regelgeving. Die verschilt per maand en per gemeente.