Copyshop Raamsdonksveer: blij met onze collega!


Een vrolijke en prettige collega met een positieve invloed op de sfeer in het team. Zo omschrijft directeur Mandy van Ekris de medewerker met een Wajongstatus.

quote2Dat wij werken met iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt, komt door een samenloop van omstandigheden. Een Wajonger informeerde spontaan naar de mogelijkheden van een vacature die we hadden. Hij had al een ruime ervaring in de copybranche en wij gaven hem een kans. Bovendien wilden wij als bedrijf onze maatschappelijke verantwoordelijkheden nemen nu het op ons pad kwam. Door het werk voelt hij zich een volwaardig mens. Hij is trots op zijn vaste baan en wij zijn blij met hem.

Heldere opdrachten

Door zuurstofgebrek bij de geboorte is hij verstandelijk enigszins beperkt. En door zijn grootte heeft hij veel rugklachten. Hij werkt daardoor vier tot zes uur per dag. Zijn taken bestaan uit afwerking van printwerk, snijden, vouwen, maar ook pakketjes bezorgen per auto.

In de drukkerij werkt hij altijd onder begeleiding. Instructies in heldere, enkelvoudige opdrachten zijn belangrijk. We nemen de tijd om alles stap voor stap uit te leggen, dan gaat nieuwe werkzaamheden aanleren goed.

Werk controleren

Die blijvende begeleiding is nodig omdat deze werknemer zijn eigen werk niet controleert. Hij werkt wel redelijk nauwkeurig en maakt dus weinig fouten. Maar een enkele kleine fout die hij maakt, corrigeert hij niet en wordt een serie van fouten waardoor alles weer opnieuw moet. En hij is zich er niet van bewust waar het fout is gegaan. Zelf vindt hij overigens dat het altijd wel goed gaat. Hij lijdt een beetje aan zelfoverschatting. Maar dat weten wij inmiddels!

Begeleiding blijft nodig

Het eerste jaar van zijn dienstverband werden wij geholpen door een re-integratiebureau. Zij gaven ons veel goede tips over de omgang, aanpak en beschikbare hulpmiddelen. Ook hebben ze goed geholpen met de administratieve formaliteiten, waar je mee te maken krijgt als je een Wajonger aanneemt. Werken met hem kostte én kost wel wat inspanning in tijd en aandacht. Door de extra begeleidingstijd is het voor ons zonder loondispensatie niet haalbaar om hem in dienst te houden.

Meer uur werken betekent minder verdienen?

Na een korte proefperiode heeft hij twee keer een tijdelijk contract gehad en inmiddels is dit omgezet in een vast contract voor 24 uur per week. De afspraken met het UWV over loondispensatie zijn voor vijf jaar vastgelegd. Dat is positief, maar er is nog onduidelijkheid over de mogelijkheid om hem meer uren te laten werken.

Onze collega valt nog onder de oude Wajongregeling en er zit een omslagpunt in het aantal werkuren waarna iemand minder gaat verdienen of zelfs achteruit gaat. Meer werken, betekent meer loon, met als gevolg dat een deel of de gehele aanvulling op zijn loon uit de uitkering vervalt. Je wilt natuurlijk liever niet dat je werknemer meer komt werken en uiteindelijk minder verdient. We zijn voor deze berekening afhankelijk van UWV.

Positieve invloed op het team

Het is een vrolijke en prettige collega op wie je niet boos kunt worden. En hij heeft absoluut een positieve invloed op de sfeer in het team. Alle collega’s werken met hem samen ook met klanten is hij correct in de omgang. Ik hoor enkel positieve reacties. Het gaat zo goed omdat hij volledig geaccepteerd is en goed in het team past.

Tips voor andere werkgevers

Het is natuurlijk een mensending, persoonsafhankelijk. Kijk naar de match met mensen die al in je bedrijf werken. Dan levert het een positieve bijdrage aan de werksfeer. Het is zonde om het niet te doen: je biedt iemand aan belangrijke kans. Het is verrijkend om deze kans op gewoon betaald werk mogelijk te maken.

Onze laatste tip: zoek advies van een deskundige re-integratiespecialist. Het is wel prettig wanneer iemand je op weg helpt bij de formaliteiten bij het UWV.