Corendon Vitality Hotel: Het hotelvak gaat om gastvrijheid


_45B1088-kopie-ª+¬ren

Bijna iedereen kent Corendon als reisbureau en vliegmaatschappij, maar sinds vorig jaar kunnen reizigers ook in Corendon-hotels verblijven. In Amsterdam zijn er inmiddels twee, waaronder het vorig jaar geopende Corendon Vitality Hotel.

Dit hotel beschikt over een spa van meer dan 1000 vierkante meter en richt zich zowel op zakenreizigers als op vakantiegangers. HR-manager Valerie Jurry: “De nabijheid van Schiphol maakt ons voor beide doelgroepen interessant. Maar daarnaast willen we met onze Vitality Spa en ons AY restaurant nadrukkelijk ook een bestemming voor mensen uit de buurt en eigenlijk voor alle Amsterdammers zijn.”

Dat streven slaat blijkbaar aan, want de bezetting van het hotel en Vitality Spa groeien volgens Valerie Jurry met de dag. “Op dit moment werken er 70 mensen in het hotel, de meesten fulltime en daarnaast ook enkele studenten.”

Gastvrijheid in DNA

Jurry werkt al sinds de opening als HR-manager bij het Corendon Vitality Hotel en maakte dus de opbouw van het personeelsbestand van nabij mee. “Het hotelvak heeft veel verschillende aspecten, maar alles draait om gastvrijheid. Daar maken we het verschil op, want we willen natuurlijk dat onze gasten terugkomen. Die gastvrijheid moet in je DNA zitten, de rest kun je eigenlijk altijd wel leren.”

Bij de selectie van de medewerkers voert Corendon een inclusief beleid. Dat deed het bedrijf al voor er sprake was van participatie- of quotumwetten. “Voor ons is inclusie iets heel vanzelfsprekends. Daarom hebben we ook vanaf het begin geprobeerd om van het medewerkersbestand van ons hotel een inclusieve afspiegeling van de maatschappij te maken.”

Functies geschikt maken

In samenwerking met het WerkgeversServicepunt van de gemeente Amsterdam en het Werkpunt Nieuw-West lukte het Corendon om verschillende functies geschikt te maken voor mensen met een arbeidsbeperking. “Ons hoofd technische dienst wordt bijvoorbeeld ondersteund door een handyman, en de medewerker linnenkamer heeft een speciale taak op het gebied van uniformen gekregen, die ze overigens combineert met de functie van lobby hostess.”

_45B1424-kopie-ª+¬ren

Maar ook zonder jobcarving te gebruiken vond Valerie Jurry geschikte functies voor mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hadden. “Onze ontbijtkok had geen ervaring, maar wel een enorme passie voor koken. Dat gaat geweldig en is een mooi voorbeeld voor de meerwaarde van inclusiviteit.”

Omdat het Corendon Hotel in Amsterdam al vanaf de oprichting op inclusief ondernemen was gericht, is ook de organisatie optimaal ingericht. “Dan heb ik het niet alleen over jobcoaching en begeleiding, maar eigenlijk gewoon dat de collega’s op de afdeling erachter staan. Dat is bij ons goed geregeld en dat is misschien wel het belangrijkste.”