CSU: “We zijn al jaren inclusief bezig”


CSU_header

Deze week in de spotlight:
Wie: Loes Vinkenborg van CSU
Wat: 20.000 medewerkers, 10% instroom van mensen met een arbeidsbeperking
Waarom: “Toegankelijk werk, motivatie is bepalend”
Hoe: Proefplaatsingen, buddy’s en kostenneutraal


CSU is een landelijk schoonmaakbedrijf met specialistische ervaring in diverse sectoren. Bij het bedrijf werken ongeveer 20.000 mensen, van wie een groot deel binnenkwam vanuit een kwetsbare situatie op de arbeidsmarkt. Loes Vinkenborg, beleidsmedewerker P&O: “Zonder daar nadrukkelijk beleid op te voeren, deden we al jaren aan inclusief ondernemen.”

In 2013 begon CSU de achtergrond van de nieuwe medewerkers te registreren. Dat speelde eerder geen rol in het wervingsbeleid van het schoonmaakbedrijf. “Uit de cijfers over 2012 en 2013 bleek al snel dat we meer dan 10% instroom hebben van mensen uit verschillende uitkeringssituaties. We waren dus eigenlijk al jaren inclusief bezig en die lijn trekken we de komende tijd gewoon door.”

Voor een start in de schoonmaak is volgens Vinkenborg geen specifieke opleiding of ervaring nodig en juist daarom is het toegankelijk voor mensen uit alle lagen van de bevolking. “We willen ons werk natuurlijk goed doen en dat kan met mensen die er fysiek toe in staat zijn en de juiste motivatie meebrengen. Op dat laatste zijn we dan ook ontzettend scherp in de sollicitatieprocedure.”

CSU spotlight 2Eerlijk over verwachtingen
Tijdens de sollicitatiegesprekken legt Vinkenborg de verwachtingen van CSU open en bloot op tafel. “Wij geven aan wat we van mensen verwachten en willen dat de kandidaten ook eerlijk zijn over hun verwachtingen en ook over wat ze wel en niet kunnen.”

Indien nodig kunnen bij CSU de werkzaamheden op de specifieke capaciteiten van de medewerkers worden aangepast. Dat ziet CSU niet als doel en het merendeel van de medewerkers werkt ook op een ‘reguliere manier’. “Maar als er sprake is van een specifieke beperking, is het normaal gesproken geen enkel probleem om de taken in een team zo te verdelen dat iemand niet hoeft te bukken, om maar wat te noemen.”

De nieuwe medewerkers van CSU krijgen tijdens de proefplaatsing de kans om zich te bewijzen en worden dan onder de arm genomen door een buddy. “Dat systeem werkt goed, want het zorgt voor direct contact met een ervaren collega. Zo zijn de nieuwe schoonmakers snel ingewerkt en na drie tijdelijke contracten volgt er dan een vast contract. Het vak brengen we onze medewerkers bij via instructie, coaching on-the-job en een basisopleiding.”

Informatie
Personeelszaken is bij CSU in principe decentraal georganiseerd, maar het beleid wordt centraal geregeld en daar is Vinkenborg verantwoordelijk voor. “Dat betekent ook dat wij onze afdelingen laten zien van welke financiële voordelen je gebruik kunt maken en daarmee kostenneutraal mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt in kunt zetten. Daartoe hebben wij verschillende business cases ontwikkeld. Zo zie je dat het inzetten van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt op diverse plekken is in te passen in de operatie.”

Lees de partnerpagina van CSU.