Deze week in de spotlight:
Wie: Sandra Ballij van Ctaste
Wat: Werk voor doven, slechtzienden, blinden en slechthorenden
Waarom: “Je moet zoeken waar mensen goed in zijn”
Hoe: Mensen serieus nemen
Wat 7 jaar geleden begon met Ctaste, een restaurant in het donker, is langzaam uitgegroeid tot een klein imperium dat draait rond werkgelegenheid voor mensen met een zintuiglijke beperking. Oprichter Sandra Ballij: “Mensen hoeven niet vertroeteld te worden, geef ze de nodige hulpmiddelen en laat ze dan doen waar ze goed in zijn.”
Toen Sandra Ballij haar restaurant in het donker begon, leek het haar niet meer dan logisch om ook blinde medewerkers aan te nemen. Die weten immers beter dan wie ook hoe het is om niet op je ogen, maar op andere zintuigen af te moeten gaan. “Het restaurant bleek al snel een succes. We hebben 20.000 bezoekers per jaar, en de blinde medewerkers bleken echt enorm goed te functioneren. We hebben bijvoorbeeld een ziekteverzuim van rond de 0%.”
Hoge werkloosheid, gemotiveerde mensen
Dat was ook de aanleiding voor Ballij om naast het restaurant een arbeidsbemiddelaar, Ctalents, op te starten. “De werkloosheid onder zintuiglijk beperkten ligt op 70%, terwijl het vaak om goede, gemotiveerde mensen gaat.” Met Ctalents biedt Ballij deze doelgroep de kans om een aantal maanden werkervaring op te doen. “Dat doen ze op verschillende functies in ons bedrijf, zodat ze kunnen zien welk soort werk bij hen past. Daarna gaan we met en voor de kandidaat op zoek naar een geschikte werkgever.”
“Maar het is wel echt werk,” benadrukt Ballij. “We zijn een gewoon bedrijf en geen sociale werkplaats.” Met Ctalents, Ctaste en CtheCity (een tocht door een pikdonker nagebouwd stukje Amsterdam onder leiding van een blinde stadsgids) biedt Ballij gemotiveerde mensen de kans om werkervaring op te doen, maar stelt naar eigen zeggen dezelfde eisen die iedere werkgever aan werknemers zou stellen als het gaat om houding en gedrag. “Niemand is zielig, niemand hoeft vertroeteld te worden. Wij bieden de hulpmiddelen en de kansen en dan is het aan de kandidaten om zichzelf te bewijzen en te laten zien waar ze goed in zijn.”
Durf eerlijk te zijn
Voor werkgevers die zintuiglijk beperkte medewerkers een kans willen geven, heeft Ballij één belangrijk advies. “Durf expliciet te zijn, daar bedoel ik mee: bekijk waar deze doelgroep goed zou kunnen functioneren en bekijk dan hoe je die werkplek geschikt kunt maken. Maar wees ook eerlijk over je verwachtingen van de kandidaat, die kan dan zelf inschatten of hij of zij daar aan kan voldoen. Zintuiglijk beperkte talenten verdienen het om serieus genomen te worden!”
Lees de partnerpagina van Ctaste.