Cycloon Post: “Respect en verantwoordelijkheid worden beloond met prestaties”


cycloon-post-_MG_8415

Deze week in de spotlight:
Wie: Ruben Hiddink van Cycloon Post
Wat: 250 SW’ers aan het werk
Waarom: Het is uitermate geschikt werk: gezond en met duidelijke taken
Hoe: Eisen stellen, vertrouwen geven en op gepaste wijze aanspreken op verantwoordelijkheden


Cycloon Post vervoert zo ongeveer alles wat bedrijven willen laten transporteren en het bedrijf doet dat voornamelijk met fietskoeriers. Daarnaast biedt Cycloon ook nog een klassieke postdienst en een autokoeriersdienst. Dat doet het bedrijf met behulp van zo’n 250 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Juist omdat de postmarkt het op dit moment zo moeilijk heeft, ziet bedrijfsleider Ruben Hiddink het businessmodel van Cycloon Post als het recept voor de toekomst. “Natuurlijk is de markt krimpende, maar post zal er altijd zijn en fietskoeriers vormen een duurzaam en aantrekkelijk alternatief voor de klassieke bezorgingsmethodes. Dat slaat aan bij de klanten.”

Het bedrijf begon met fietskoeriers in Arnhem, Groningen en Zwolle. Het breidde in 2012 uit met reguliere postdiensten voor het bedrijfsleven door de posttak Business Post van SW-bedrijf WEZO over te nemen, inclusief alle medewerkers. “Deze werkzaamheden vormden een aantrekkelijke aanvulling op ons dienstenaanbod en wij geloven dat onze medewerkers met de juiste aansturing uitermate geschikt zijn om kwalitatief goede postbezorging uit te voeren.

Cycloon Post heeft erg veel vertrouwen in z’n medewerkers. Volgens Hiddink onderscheiden die zich in positieve zin van reguliere arbeidskrachten door hun loyaliteit en inzet. Hij noemt ze ontzettend gedreven om hun werk goed te doen, maar moet tegelijkertijd wel toegeven dat de SW’ers meer tijd nodig hebben voor hun taken dan een reguliere arbeidskracht. “Dat gaat inderdaad wat langzamer, maar onder andere door de detacheringscontracten die we hebben gesloten met SW-bedrijven kunnen we met onze medewerkers een gezonde bedrijfsvoering instandhouden.

Laag ziekteverzuim
Dat blijkt ook wel uit het lage ziekteverzuim. Ligt dat in de landelijke sociale werkvoorziening WEZO nog op 12%, bij Cycloon in Zwolle is dat slechts 3%. “Dat zegt genoeg, vast en verantwoordelijk werk in een professionele omgeving zorgt ervoor dat mensen helemaal opbloeien.”

Hiddink stelt wel eisen aan zijn medewerkers, de kwaliteit van het geleverde werk moet altijd tiptop zijn. “Wij geven een kwaliteitsgarantie aan onze klanten, daar moeten onze medewerkers, ook de SW’ers, aan voldoen. Anders kun je niet bij ons werken, maar het leuke is: mensen reageren er ontzettend goed op. Wij geven ze respect en verantwoordelijkheid en ze belonen ons met prestaties.”

Proefplaatsing
Een nieuwe SW-medewerker van Cycloon Post begint met een proeftijd van gemiddeld enkele weken, waarna in samenspraak met de kandidaat en de teamleider wordt gekeken welke functie het meest geschikt is. “Ongeveer 80% van de mensen die bij ons aan een proefperiode begint, krijgt een plek in onze organisatie. Dat vind ik een heel goede score! En omdat we nog steeds een groeiend bedrijf zijn, hebben we ook de komende jaren nog volop plek voor nieuwe medewerkers.”

Lees de partnerpagina van Cycloon Post.

Deel dit bericht