De Friese Wouden: “Iedereen die zijn eigen huishouden kan bestieren, kan dat ook voor een ander”


Deze week in de spotlight:
Wie: Sieds Rienks , directeur van De Friese Wouden Huishoudelijke Hulp BV
Wat: De afgelopen twee jaar veertig mensen aangenomen uit de bestanden van sociale diensten en UWV
Waarom: “Het hoort bij onze maatschappelijke en sociale verantwoordelijkheid”
Hoe: Goed (voor)selecteren en verder normaal behandelen


De Friese Wouden is een grote zorgorganisatie in Friesland. De circa 2400 medewerkers van de WMO-tak, Huishoudelijke Hulp BV, bedienen in totaal 5500 klanten. De afgelopen twee jaar nam directeur Sieds Rienks veertig mensen in dienst uit de bestanden van de sociale diensten en UWV. Zijn geheim: “Behandel iedereen zoals je zelf behandeld wilt worden.

Rienks was jarenlang directeur van de Sociale Dienst Leeuwarden. In die functie probeerde hij bedrijven te verleiden om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Na zijn overstap naar De Friese Wouden was het voor hem dan ook logisch om zijn bedrijf te openen voor bijstandsgerechtigden, Wajongers en WSW’ers. “Het hoort gewoon bij je maatschappelijke en sociale verantwoordelijkheid als bedrijf, punt uit.”

Succesfactoren
De werknemers van De Friese Wouden kunnen hun werktijden zelf, in samenspraak met de klant, inplannen. Het gaat gemiddeld om contracten tussen de drie en negen uur per week. Rienks benoemt dit als twee van de succesfactoren. “De flexibele tijdstippen en de relatief korte werktijd zorgen ervoor dat de mensen de werkzaamheden goed kunnen combineren met hun privésituatie en dat het werk fysiek goed vol te houden is.”

Het werk, hulp in de huishouding, vraagt geen speciale opleiding of werkervaring. Toch is de selectie van kandidaten volgens Rienks een voorwaarde voor een succesvolle match tussen werkgever en werknemer. “Dat selectieproces begint bij de gemeenten, die hun klanten moeten kennen en ze trainen op het gebied van communicatie, cliëntbenadering en de omgang met werkinstructies. Vervolgens kunnen ze kandidaten naar ons toe sturen die gemotiveerd zijn en zelfstandig kunnen werken. Uiteindelijk voeren wij zelf natuurlijk ook nog een gesprek met de kandidaat.”

Als het kennismakingsgesprek goed is verlopen, gaat de kandidaat na een kort inwerkprogramma van start. “Iedereen die zijn eigen huishouden goed kan bestieren, kan dat ook voor een ander doen. We moeten het allemaal niet ingewikkelder maken dan nodig en als we kandidaten hebben aangenomen, behandelen we ze als ieder ander. Dat betekent dat mensen een gewoon arbeidscontract krijgen en volwaardig aan de slag gaan. Daar is verder geen extra begeleiding voor nodig.”


Gouden tip
Van Sieds Rienks – De Friese Wouden Huishoudelijke Hulp BV
Goed selecteren.
“Doe het goed of doe het niet. Als je het wilt doen, en daar moet je echt wel zeker van zijn, zorg dan voor een goede selectieprocedure. Zo voorkom je teleurstellingen aan beide kanten. En als er een keer iets misgaat, geef mensen dan een tweede kans en laat het niet afstralen op de hele groep. Daar zitten immers hele goede, gemotiveerde mensen tussen.”

Bekijk de partnerpagina van De Friese Wouden Huishoudelijke Hulp BV

Deel dit bericht