Gisteren, maandag 19 juni 2023, vond de jubileumlunch van De Normaalste Zaak plaats. We vierden ons 10-jarig bestaan bij Amare in Den Haag, samen met de mensen die op wat voor manier dan ook betrokken zijn bij het netwerk; beleidsmakers, relaties en natuurlijk onze partners: mensen die zich vanuit hun bedrijf of organisatie hard maken voor een inclusieve werkvloer.
Mooie woorden
Zoals dat hoort bij een jubileum, werden er nog een paar mooie woorden gesproken. Robin Kok, werkzaam als adviseur voor De Normaalste Zaak, blikte kort terug op wat het netwerk zoal bereikt heeft. Ze noemde o.a. het ‘project loonkostensubsidie’, een jarenlang traject waarin we met VNG en Divosa gemeenten hebben geholpen bij de overstap naar een ‘preferent proces’, zodat werkgevers nu veel minder (administratief) gedoe ervaren rondom het aanvragen en ontvangen van loonkostensubsidie. Ook de groei van het netwerk is natuurlijk een opvallend gegeven: van 0 naar – om precies te zijn – 750. De recent aangesloten NPO was nummer 750 en kreeg uiteraard een warm applaus.
Wibe Smulders vertelde ons vervolgens over het lunchbuffet, en dan vooral over de mensen die al dat lekkers mogelijk maken. De catering in Amare wordt namelijk verzorgd door Social Capital, een onderneming die mensen met een zichtbare of onzichtbare beperking in dienst heeft. En ook mensen die om heel andere redenen lastiger een baan vinden, zoals ex-verslaafden en ex-gedetineerden. Het kort maar krachtige verhaal van financieel directeur Smulders (Social Capital / Happy Tosti) maakte veel indruk.
Raymond Puts, directeur van werkgeversvereniging AWVN, nam ook het woord. Hij refereerde aan het AWVN-jaarcongres dat later die middag plaatsvond. Het manifest dat daar is gepresenteerd bevat acht punten waar werkgevers aan moeten werken om diverser en inclusiever te worden. Puts ziet daarbij graag aansluiting bij de beweging die De Normaalste Zaak al heeft ingezet. Hoe mooi zou het zijn als werkgevers zichtbaar kunnen maken dat zij streven naar gelijke kansen? Hij toonde een aangepast beeldmerk van het logo van De Normaalste Zaak, dat werkgevers in de toekomst in bijvoorbeeld hun arbeidsmarktcommunicatie kunnen gebruiken.
De voorzitter van De Normaalste Zaak, Niek Jan van Kesteren, benadrukte nog hoe belangrijk het is dat De Normaalste Zaak, in tegenstelling tot quota en andere regels, vanuit een positieve mindset is ontstaan. Een grassroots beweging die stap voor stap aan een inclusieve arbeidsmarkt bouwt. Niet omdat het moet, maar omdat de meerwaarde van gelijke kansen voor iedereen die zich aansluit een vaststaand feit is.
Hoe ziet de toekomst van De Normaalste Zaak er dan uit? Steven Hubeek, gangmaker van DNZ, benadrukte dat het netwerk zich inzet voor brede inclusie; steeds meer doelgroepen en uiteindelijk: géén doelgroepen. Om meer en beter aan te sluiten op de ontwikkelingen inzake diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid (DIG) zal het netwerk dit jaar een Raad van Advies aanstellen. Daarover later meer…
3 partners van De Normaalste Zaak over toen en nu
De meeste spreektijd ging – uiteraard – naar partners van De Normaalste Zaak. In een video blikten Wichert van den Brink, Anita Huijmans en Pim Brouwers terug op de tijd toen ze zich begonnen bezig te houden met het thema ‘inclusieve arbeidsmarkt’. Wat is er sindsdien veranderd? Wat is wat hen betreft de toegevoegde waarde van De Normaalste Zaak? Bekijk de video hieronder.
Netwerken
Zoals altijd grepen de aanwezige werkgevers hun kans om te netwerken en te sparren met collega-werkgevers. Want daar zit toch wel voornamelijk de kracht van het netwerk: vragen stellen, ervaringen uitwisselingen, elkaar verder helpen. “Wij zijn nu bezig met objectief selecteren, maar dat leidt nog niet automatisch tot meer culturele diversiteit. Hoe doe jij dat?” Of: “Bij ons houdt een speciaal team zich bezig met diversiteit, maar ik wil niet dat het als apart thema wordt behandeld. Hoe krijg ik hier verandering in?” Goede vragen die niet alleen in onze online uitwisselingssessies beantwoord kunnen worden, maar hopelijk ook steeds vaker in real life. Want deze bijeenkomst, met alle positieve energie, smaakte naar meer.