De Nieuwe Poort: “We willen mensen bij elkaar brengen”


De-Nieuwe-Poort-klein

Deze week in de spotlight:
Wie: Eduard van Holst Pellekaan van De Nieuwe Poort
Wat: Huis voor ontmoeting en inspiratie
Waarom: “Om de wereld beter te maken”
Hoe: Door elkaar te ontmoeten, creëer je begrip


Dat probeert De Nieuwe Poort te doen door lezingen, rondetafelgesprekken en ‘meesterpreken’ te organiseren voor iedereen die op en rond de Zuidas woont en werkt. “Wij geloven heel erg in het idee van gemeenschap. Bij ons werken in totaal ongeveer 20 mensen, maar we willen natuurlijk veel meer mensen bij elkaar brengen. Dat doen we door samen, om het maar zo te noemen, te leren, te dienen en vieren.”

Concrete vertaling
Deze goede bedoelingen worden bij De Nieuwe Poort concreet vertaald, bijvoorbeeld in het restaurant. Daar werken acht mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, onder leiding van een ervaren chef-kok. “We willen in elk opzicht openstaan voor iedereen, daarom vonden we het logisch dat we ook mensen die meer moeite op de arbeidsmarkt hebben in ons concept integreren. Dat doen we in het restaurant, maar ook in de facilitaire dienst.”

De Nieuwe Poort is een stichting zonder winstoogmerk, maar onder de stichting hangt een exploitatiemaatschappij met onder andere het restaurant. Met het restaurant en de verhuur van zalen en kantoorruimte moet genoeg geld verdiend worden om de activiteiten van de stichting te financieren. “Daarom zijn we bij het restaurant scherp op de kosten en worden er ook serieuze eisen aan alle medewerkers gesteld. Dat is pittig voor onze medewerkers, maar aan de andere kant krijg je ook alle kansen en ruimte om je te ontplooien.”

Podium voor ontmoeting
Het werken in het restaurant en de facilitaire dienst kan redelijk veeleisend zijn. Het gaat dan ook niet met alle kandidaten goed, zegt Van Holst Pellekaan. “We geven in ieder geval de begeleiding die nodig is en brengen daar voldoende geduld bij op. Daarnaast leggen we aan onze klanten uit wie er bij ons werken en waarom. Zo creëren we ook in het restaurant een podium waarop mensen uit verschillende bevolkingsgroepen en -lagen elkaar kunnen ontmoeten.”

Lees de partnerpagina van De Nieuwe Poort.

Deel dit bericht