“De wil om mensen te helpen is bij gemeente Leusden groot”


De gemeente Leusden opent op dinsdag 11 december haar deuren van het nieuwe, pas geopende Huis van Leusden voor een speedmeet van de 33vanLeusden. De Normaalste Zaak met het regionale netwerk de 33vanLeusden en Het WerkgeversServicepunt regio Amersfoort (WSP) organiseren voor de 5e keer dit jaar een bedrijfsbezoek waar werkgevers en werkzoekenden met elkaar in gesprek gaan. De gemeente Leusden is er alle keren bij geweest. Zij ontmoetten tijdens de eerste speedmeet van de 33vanLeusden in september 2017 de Amersfoortse Leilani Sauter, die dankzij een werkervaringsplek bij de gemeente Leusden weer werkervaring op kon doen.

 

Leilani las in de krant over de speedmeet: “Het leek me een handige manier om in één keer veel werkgevers te ontmoeten. Zonder dat ze mij alleen op mijn cv beoordeelden. Ik dacht: hier kan ik me laten zien, daar kan ik wat aan hebben.” Leilani wilde na 4 jaar graag weer aan het werk. Tijdens de speedmeet toonden meerdere werkgevers interesse. De gemeente Leusden sprak haar het meeste aan: “Het is een grote, pragmatische organisatie. Tijdens het gesprek met P&O stelde de adviseur ook vragen als: wat wil jij? Wat heb jij nodig om te kunnen werken? Dat had ik nog nooit meegemaakt. Ik vond het erg prettig dat ze ook rekening hielden met wat ik nodig had.”

“Gedoseerd beginnen was belangrijker dan ik dacht”
Ze kreeg een werkervaringsplaats op de personeelsadministratie aangeboden. Zo kon ze rustig weer wennen aan het werkritme en ervaring opdoen. “Ik had nooit verwacht dat een werkgever zoveel rekening met me zou houden. Het was heel plezierig dat ik gedoseerd kon terugkeren. Dit was veel belangrijker dan ik me vooraf had gerealiseerd. Je denkt dat je weer voluit kunt werken, maar dat viel toch tegen.” Maar ook de verandering van een deels papieren administratie naar die van “paperless”, een volledig geautomatiseerde personeelsadministratie, was een leerervaring.

Na een jaar heeft Leilani een baan gevonden bij een andere organisatie. Ze kon bij de gemeente Leusden alleen een contract krijgen voor minder uren. Dit was financieel niet haalbaar voor haar. Ze heeft veel gehad aan deze werkervaringsplaats. “Dankzij de goede benadering heb ik in korte tijd zoveel geleerd bij de gemeente. Het was een heel warm bad. Ik voelde me een gewone medewerker en mocht bijvoorbeeld meedoen met alle workshops.” Leilani raadt een speedmeet bezoeken zeker aan bij andere werkzoekenden. “Realiseer je wel dat je jezelf voorstelt. Zorg dat je goed gekleed naar de speedmeet gaat, neem een cv mee en doe alsof het een sollicitatiegesprek is.”

Een andere werkzoekende die na de speedmeet ook gestart is met een werkervaringsplek, is inmiddels wel in dienst bij de gemeente. Xantha van der Vos, adviseur personeel en organisatie, kon hem wel een baan aanbieden omdat ze op zijn vakgebied juist iemand nodig hadden. Xantha geeft aan dat de gemeente Leusden mensen graag op weg helpt: “De wil is heel groot. Maar de werkdruk is bij de gemeente hoog, de tijd om iemand te begeleiden is beperkt.”

“We doen wat mogelijk is”
Binnen het Huis van Leusden werken diverse mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Amfors verzorgt de facilitaire dienstverlening en ook op de Milieustraat is ruimte voor medewerkers die extra begeleiding nodig hebben. In het eet-werkcafé op de begane grond van het Huis van Leusden, verzorgen koks met een verstandelijke beperking de koffie en de lunch. Xantha: “We willen als gemeente Leusden graag voldoen aan het quotum en doen daarbovenop wat mogelijk is. Intern verwachten we veel zelfstandigheid en initiatieven van onze medewerkers. Dit geldt voor iedereen, ook voor de personen die we wat meer aan de hand nemen.”

Deel dit bericht