DNP Imagingcomm Europe B.V. is de Nederlandse divisie van een Japans moederbedrijf. Het produceert printlinten en is daarnaast actief in de barcodebusiness. Wereldwijd werken er 40.000 mensen voor DNP, in Nederland zijn dat er 100. Een daarvan is HR-adviseur Tosca Geneste.
In 2014 werd de Participatiwet aangekondigd en dat was voor Tosca Geneste het sein om draagvlak in de eigen organisatie te zoeken voor nieuwe medewerkers uit die doelgroep. Ze voerde gesprekken met het MT en afdelingshoofden. “Dat we medewerkers met een arbeidsbeperking een kans wilde geven, stond wel vast. Maar dat kan natuurlijk alleen functioneren als de betrokken leidinggevenden en collega’s erachter staan.”
De leidinggevende van de afdeling Special Products stond er zeker voor open om de begeleiding op zich te nemen. “Deze afdeling groeit, dus er is ruimte voor nieuwe mensen. Dat kwam goed uit. We hebben in eerste instantie vier mensen uit de doelgroep aangenomen. Na wat wisselingen zijn daar nog drie van over. Als we de Quotumwet aanhouden zouden we vier medewerkers uit de doelgroep moeten hebben. Maar van mij mogen het er best wat meer zijn, hoor.”
Jobcoaches
De participatiemedewerkers worden begeleid door een jobcoach. Die komt elke donderdag langs en praat met de doelgroepers zelf en met de leidinggevende. “Dat werkt op zich goed, maar kan natuurlijk niet garanderen dat alles goed loopt. Zo hebben we van twee mensen afscheid moeten nemen. Dat is onvermijdelijk. Kort samengevat waren die nog niet klaar voor de arbeidsmarkt.”
Doordat de afdeling Special Products groeiend is, konden de kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt op een reguliere vacature, in de werkvoorbereiding en de assemblage, worden geplaatst. “We praten over kwalitatief hoogwaardig productiewerk. Die werkzaamheden passen goed bij de mensen die ze nu uitvoeren. Daar zijn we heel tevreden over.”
De moeite waard
“Gewoon proberen,” dat is het advies van Geneste aan andere bedrijven die ook inclusief willen gaan ondernemen. “Het is zeker de moeite waard, maar er valt een hoop te ontdekken. Bijvoorbeeld als je het hebt over regelgeving. Maar ook over begeleiding. Dat luistert allemaal best nauw en is niet altijd makkelijk. Ik vond het in elk geval heel opvallend hoe positief de andere medewerkers reageren. Op de afdeling special products hebben een aantal collega’s echt een zorgende rol op zich genomen.”
De doventolk die maandelijks bij DNP langskomt om besprekingen te vertalen voor slechthorende medewerkers, wordt ook uitgenodigd om bij de bedrijfsuitjes te zijn. “Je merkt dat de slechthorende medewerkers het waarderen, omdat ze zo volledig mee kunnen doen en de andere collega’s vinden het fijn dat zoiets geregeld wordt. Dat bewijst maar: we moeten het toch gewoon samen doen.”