Driekant: “Ik wil zoveel mogelijk mensen mee laten doen”


Deze week in de spotlight:
Wie: Henk Smit van Driekant
Wat: Bakkerij/lunchcafé met circa 45 medewerkers in Zutphen
Waarom: “Ik wil een samenleving waarin iedereen naar vermogen kan bijdragen”
Hoe: De bakkerij is opgericht om zoveel mogelijk mensen een kans te geven


Henk Smit begon 17 jaar geleden zijn kleinschalige, commerciële bakkerij omdat hij zoveel mogelijk mensen een kans wilde geven op de arbeidsmarkt. Daar is hij wel in geslaagd: “In die jaren zijn ongeveer 300 mensen doorgestroomd naar andere banen in de vrije sector.

Henk Smit komt uit een echte bakkersfamilie en het lag dan ook voor de hand dat hij de bakkerij zou gebruiken als middel om zijn ideologische doelen te bereiken. In eerste instantie lagen die doelen op biologisch gebied, maar sinds enkele jaren staat de mens centraal bij Smit. “De afgelopen 17 jaar waren een laboratorium op het gebied van inclusief ondernemen waarbij de vraag centraal stond: hoe kun je de bedrijfscultuur en de productieprocessen aanpassen om zoveel mogelijk mensen mee te laten doen?”

Smit heeft precies op dat vlak veel ervaring opgedaan en wil de komende jaren gebruiken om zijn expertise te delen met andere bedrijven die het pad van het inclusieve ondernemen op willen gaan. “Het gaat natuurlijk om praktische aanpassingen aan de werkplek, het gaat ook om de verhouding van het aantal ‘normale medewerkers’ ten opzichte van het aantal arbeidsgehandicapten en het gaat om de cultuur in een bedrijf.”

Basis van gelijkheid
Bij Driekant werken 18 professionals en 25 mensen met een arbeidsbeperking. Het betreft mensen met verschillende soorten beperkingen, waaronder een deel dat veel begeleiding nodig heeft. “Die begeleiding bieden wij dan ook, maar in de bakkerswereld heerst geen cultuur van veel praten. Bij ons gaat dat in de praktijk en op basis van gelijkwaardigheid. Zo hebben een we positieve atmosfeer gecreëerd waarbij mensen elkaar in een veilige omgeving de waarheid kunnen zeggen. Daar wordt iedereen beter van.”

Geen liefdadigheid
Henk Smit gelooft in zijn concept, zijn medewerkers en zijn producten: “Ik wil een samenleving waarin iedereen naar vermogen bij kan dragen. Winst behalen en toch veel mensen aan het werk houden, is zeker wel mogelijk. Daar zijn wij het bewijs van. Zo creëren we namelijk producten met een meerwaarde. Wij hebben veel mensen in dienst, dus ook mensen die verse appels kunnen schillen. En de klanten proeven dat we verse appels gebruiken en zijn ook graag bereid daar ietsje meer voor betalen. In de detailhandel verkoop je tegenwoordig geen producten, maar een beleving. Bij ons kun je alles horen, ruiken en voelen en dat wordt gewaardeerd.”


Gouden tip
Henk Smit – Driekant
Mensen kunnen veel meer dan ze denken
“Het meest opvallende in al die jaren van sociaal ondernemerschap, is toch wel dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vaak een ontzettend negatief zelfbeeld hebben. Maar ze kunnen veel meer dan ze zelf denken en dat blijkt vooral als ze in een positieve werkomgeving terechtkomen. Voor mij is dat altijd een enorme bevrediging geweest.”

Lees de partnerpagina van Driekant