Deze week in de spotlight:
Wie: Joost Manders van EcoSmart
Wat: Veel mensen met een beperking in dienst
Waarom: “Het is op natuurlijke wijze gegroeid”
Hoe: Goed kijken hoe onze mensen het beste gedijen
EcoSmart is actief in Nederland en België. In deze landen maakt het bedrijf dagelijks ruim 150.000 werkplekken ‘afvalvrij’. Jaarlijks zorgt EcoSmart er op die manier voor dat bijna 75% van al het kantoorafval dat hij inzamelt weer een grondstof wordt. “Het is onze doelstelling is om in 2020 ruim 85% grondstoffen uit het ingezamelde afval terug te winnen.”
In Nederland heeft het bedrijf circa 165 medewerkers, waarvan een derde gevormd wordt door een flexibele schil. Een flink deel van de EcoSmart-medewerkers kwam bij het bedrijf binnen vanuit de Wajong of de WW. “Dat is eigenlijk op natuurlijke wijze gegroeid, circa 10 jaar geleden was er krapte op de arbeidsmarkt, zodat we er toen voor hebben gekozen om ook naar deze doelgroepen te kijken. Dat bevalt tot nu toe uitstekend.”
De medewerkers van EcoSmart zijn voornamelijk op locatie, dus in de kantoor-, bedrijfs- en schoolpanden van de klanten actief. Daar halen ze het afval op en zorgen ze voor een goede spreiding in verschillende afvalstroming. “Wij geloven in scheiding aan de bron, alleen zo kun je de stoffen op een verantwoorde manier verder verwerken en een tweede leven geven. Het is dus verantwoordelijk werk, maar niet moeilijk en veelal repetitief.”
Vertrouwen en waardering
Manders ziet de nieuwe medewerkers losser worden en hun zelfvertrouwen groeien als ze een tijdje bij EcoSmart aan de gang zijn. “Wij geven vertrouwen en waardering en dan word je eigenlijk nooit teleurgesteld. We stellen overigens wel degelijk hoge eisen aan onze medewerkers, zeker op het gebied van communicatie met de klant, taalvaardigheid is dus een vereiste, en ook op het gebied van representativiteit. Onze mensen zijn immers de hele dag aanwezig op de werkplek van onze klanten. Dan moet je er netjes uitzien.”
Om ervoor te zorgen dat zijn mensen aan de eisen kunnen voldoen en zichzelf ook lekker voelen in het werk, let Manders er goed op dat zijn mensen passend werk verrichten. “Voor sommige mensen is het beter om op grotere objecten in een team of steeds op dezelfde locatie te werken. Iedere goede werkgever kijkt toch waar zijn mensen het beste gedijen, dat doen wij ook. Sommige mensen moet je gewoon hun gang laten gaan, bij anderen moet je er meer bovenop zitten.”
Investeren
EcoSmart investeert veel in de begeleiding van de medewerkers om zo een goede werksfeer en goede prestaties te waarborgen. “Nieuwe krachten worden begeleid door een buddy, zodat er altijd iemand is aan wie ze vragen kunnen stellen. Daarnaast trainen we de direct leidinggevenden ook in de omgang met deze doelgroep zodat ze hun teams goed aan kunnen sturen.”
Manders krijgt regelmatig te horen dat duurzaamheid duur is, maar het tegendeel is waar, stelt de EcoSmart-manager: je houdt er geld aan over. “Dat geldt zowel voor een duurzame omgang met afval als voor een duurzame omgang met mensen. Dat geldt ook voor medewerkers zonder beperking. We moeten overigens wel oppassen dat we geen groepen van de arbeidsmarkt gaan verdringen, daar maak ik me wel wat zorgen over.”
Lees de partnerpagina van EcoSmart.