
“We vinden het heel leuk om ons aan te sluiten bij de 99 van Zuid-Kennemerland & IJmond. Maar nog leuker vind ik het dat al 98 organisaties ons zijn voorgegaan! En dat we nu onderdeel zijn van een beweging, die zich ervoor inzet om mensen met een beperking aan passend en duurzaam werk te helpen. Want dat is hard nodig. Er wordt in Nederland veel gepraat, maar er zou best wel meer actie mogen zijn’’, aldus Hans Looijen, directeur van museum Het Dolhuys.
Wij, de coördinatoren van ‘de 99vanZK&IJ’ zijn ook erg blij dat Het Dolhuys onze 99e deelnemer is geworden. Omdat zij al jaren mensen uit de doelgroep de mogelijkheid bieden om aan hun zelfvertrouwen te werken, vaardigheden op te doen en zich gereed te maken voor een sollicitatietraject. Daarbij gaat het onder andere om mensen met een psychische aandoening. Dat is nu net de groep waar de werkeloosheid het hoogst is! Niet omdat zij over minder vaardigheden beschikken of minder productief zijn, maar omdat nog teveel werkgevers angstig zijn om met hen in zee te gaan. Daaraan liggen allerlei verkeerde vooroordelen ten grondslag. “Onbekend maakt onbemind” geldt ook hier! Mede dankzij Het Dolhuys zijn er nu dertig werknemers die met hun prestaties werkgevers tot het inzicht hebben gebracht dat die vooroordelen achterhaald zijn.
Een voorbeeld: een vrouw die in een mentale crisis verkeerde kreeg de kans om in het café van Het Dolhuys aan het werk te gaan. Aanvankelijk in de keuken, vervolgens in de bediening en tenslotte als bedrijfsleider. Die functie oefent ze nog steeds uit, maar nu wel bij een ‘gewone’ horecaonderneming. Prachtig toch!

Maar de ambities van Het Dolhuys reiken verder: men is druk bezig om het horeca-gedeelte naar een hoger niveau te brengen. Hiervoor wordt de samenwerking gezocht met vooraanstaande horecaondernemers. Mogelijk kunnen we in een volgende nieuwsbrief hier meer over melden.
Ook om deze ondernemende en ambitieuze houding ten opzichte van de doelgroep zij wij blij Het Dolhuys als 99-ste te mogen verwelkomen!
Museum Het Dolhuys is gevestigd in het voormalig Pest- Dol- en Leprahuis aan de Schotersingel 2 in Haarlem. Een 700 jaar oud gebouw, waarin aanvankelijk alleen lepra-patiënten waren gehuisvest, maar vanaf 1564 ook ‘dollen’.
Vandaag de dag is het een museum van de geest. De waarde van mensen die anders functioneren staat daarbij centraal. Naast de eigen collectie worden er speciale tentoonstellingen georganiseerd (tot 6 januari: Zorgen voor de Ziel). Medewerkers van het museum ontwikkelen speciale lesprogramma’s voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs, gericht op ontmoeting, confrontatie en bewustwording.
Naast de circa twintig medewerkers werken er in totaal zo’n honderd vrijwilligers in het museum, al dan niet met een psychiatrische achtergrond.
Het museum is op dinsdag, woensdag en in het weekend geopend van 10:00 – 17:00 uur. Op donderdag van 10.00 – 21.00 uur. Op maandag is het museum gesloten.
Kijk voor meer info op de site van Het Dolhuys.