ENCI: We zijn ons aan het oriënteren, hebben nog maar weinig ervaring


ENCI, de Eerste Nederlandse Cement Industrie, werkt vanuit vier locaties: in Den Bosch, IJmuiden, Rotterdam en Maastricht. Bij de twee westelijke bedrijven van het concern, in Rotterdam en IJmuiden, werken een kleine honderd mensen en Adri Beijer is Hoofd P&O van dit gedeelte van de cementproducent.

Door de strot

“Ik heb geen problemen met de Participatiewet,” zegt Adri Beijer. “Echt niet, maar ik heb wel het gevoel dat het ons door de strot wordt geduwd. We hebben als industrie gewoon heel moeilijke jaren achter de rug en alles op alles gezet om lean&mean te kunnen opereren. Dat betekent dat het niet zo eenvoudig is om plekken te vinden voor mensen met een arbeidsbeperking. Maar omdat we de gedachte achter de wet steunen, gaan we er natuurlijk wel ons best voor doen.”

Dat doet ENCI onder andere door te participeren in De Normaalste Zaak. “We willen graag kijken hoe andere bedrijven het doen. Een goed idee kan je beter eerlijk pikken. Dan kom je tenminste niet zelf met een slechte oplossing. Ik zou het bijvoorbeeld een slecht idee vinden om het schoonmaakbedrijf – waarmee we al jaren samenwerken – aan de kant te moeten schuiven om die taken aan de doelgroep van de Participatiewet te geven. Dat vind ik echt een te hoge prijs. Dan raken toch ook een heleboel goede mensen hun werk kwijt?”

Hoe het dan wel kan, weet Beijer dus nog niet precies. Veel van het gespecialiseerde werk wordt gedaan door mensen met een goede opleiding en het laaggeschoolde werk op de productielocaties is fysiek veeleisend. Bovendien wordt op de locaties van ENCI in ploegendiensten gewerkt. “We zijn ons nog aan het oriënteren, hebben nog maar weinig ervaring. Het lijkt me allemaal niet ideaal voor de doelgroep. Vooral ook omdat we van onze mensen een hoge mate van multifunctionaliteit vragen.”

Op kantoor

Daarnaast moet ENCI ook voldoen aan hoge veiligheidseisen. “Dat betekent in elk geval dat onze mensen certificaten en dergelijke moeten halen. Daar kunnen we niet mee marchanderen, dat is wettelijk verplicht.” Op de locatie in Rotterdam zijn volgens Beier misschien nog wel taken gemakkelijker geschikt te maken. “De arbeidsprocessen daar zijn namelijk anders ingericht. Dat zijn we nu aan het bekijken.”

Ook op kantoor ziet Beijer nog wel mogelijkheden en daar deed ENCI ook al ervaringen op. “Dat is al wel enkele jaren terug, maar we kunnen er misschien op voortborduren. In elk geval gaan we ons best doen, willen we graag leren van andere bedrijven en ons voordeel doen met hun ervaringen.”

Deel dit bericht