EPAC: Goede gelegenheid om MVO een hele praktisch vorm te geven


EPAC uit Weert is een snelgroeiende elektronicafabrikant, gespecialiseerd in de productie van printassemblage, kabelconfectie en modulebouw. Arno Boot zette het bedrijf in 2011 op en nam twee jaar later de elektronica afdeling van het plaatselijke SW-bedrijf over.

Printassemblage, kabelconfenctie en modulebouw zijn indrukwekkende begrippen, en zullen bij veel mensen niet direct een heel duidelijk beeld oproepen. Arno Boot is het dan ook wel gewend dat zijn toehoorders niet meteen begrijpen wat zijn bedrijf nu eigenlijk doet. “Wij maken elektronische componenten voor allerlei toepassingen, variërend van eiertellers voor kippenboeren tot aansturingen voor pompen of windmolens.”

In hoog tempo complexer

Dat doet het bedrijf succesvol, want inmiddels werken er 27 mensen voor EPAC, waaronder 18 met een SW-achtergrond. Dat is een behoorlijke groei. Boot begon vijf jaar geleden met 2 man en 1 klant. “Wij werken in een branche die in hoog tempo complexer wordt en de kwaliteitseisen van de klanten gaan steeds omhoog. Daarom zocht de elektronica afdeling van De Risse, het SW-bedrijf, naar een partner. Alleen waren ze niet meer aantrekkelijk voor klanten. Door samen op te trekken konden we werkplekken in Weert behouden.”

Op die manier kon EPAC ook zijn klantenbestand uitbreiden en kreeg tegelijkertijd de beschikking over een hele groep medewerkers met veel ervaring, vooral in het wat eenvoudiger assemblagewerk. “Omdat wij werken met volledig geautomatiseerde processen en er bovendien goed op letten dat er een goede mix is tussen mensen met en zonder een arbeidsbeperking, kunnen we iedereen naar vermogen mee laten draaien en productief zijn.”

Elkaar versterken

Boot noemt deze manier van werken een hele concrete, praktische manier om zijn MVO-beleid vorm te geven. “Na de komst van de Participatiewet is het bedrijfsleven natuurlijk gedwongen om na te denken over de inzet van mensen met een arbeidsbeperking. Volgens mij moeten we in elk geval bedrijven stimuleren die goed bezig zijn op dit vlak. Daarom lijkt het me een heel goed idee als sociaal bewuste bedrijven, bijvoorbeeld de partners van De Normaalste Zaak, elkaar ook op zakelijk vlak opzoeken en samenwerken. Daar komen we allemaal sterker uit!”